Laszlo Tokes deschide "ambasada" Ţinutului Secuiesc la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, iniţiativă a vicepreşedintelui Parlamentului European Laszlo Tokes susţinută de europarlamentarii UDMR Sogor Csaba şi Iuliu Winkler, va fi sărbătorită printr-o recepţie oferită de cei trei la Parlamentul European la data de 31 mai.

Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, împreună cu europarlamentarii UDMR Sogor Csaba şi Iuliu Winkler ar urma să deschidă marţea viitoare la Bruxelles o reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc, potrivit mai multor site-uri de ştiri.

Informaţia a fost confirmată de vicepreşedintele Consililului Judeţean (CJ) Covasna, Demeter Janos, care declara pentru Mediafax că deschiderea oficială a biroului va avea loc în perioada 31 mai-1 iunie. Şeful CJ a precizat că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş şi va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa Regiunilor Ungare".

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.

PSD a criticat dur Guvernul pentru că nu reacţionează faţă de iniţiativa lui Tokes. Senatorul social-democrat Olguţa Vasilescu l-a acuzat pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, că este lipsit de orice reacţie la "provocările care se referă la caracterul naţional, unitar, independent şi indivizibil al statului român". Ea a adăugat că lipsa de răspuns a Guvernului demonstrează că "este speriat că va pierde majoritatea" în Parlament.

Şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a reacţionat, catalogând deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles drept "un fapt ilegal, anticonstituţional şi antieuropean".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite