Laszlo Tokes acuză UDMR că încearcă monopolizarea reprezentării maghiarilor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
László Tökes
László Tökes

Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Laszlo Tokes, acuză UDMR că încearcă monopolizarea reprezentării maghiarilor din România şi face apel la membrii comunităţii "să nu fie înspăimântaţi de campania tip post-comunistă a UDMR".

Laszlo Tokes a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) cere voturile alegătorilor maghiari la alegerile parlamentare "în baza programului de autonomie, de regionalizare, de federalizare", transmite Mediafax.

"UDMR încearcă să monopolizeze reprezentarea maghiarilor din România, de parcă voturile maghiarilor le-ar aparţine din pornire. Fiecare alegător este în posesia votului lui pe baza libertăţii conştiinţei şi are dreptul să decidă cui îi acordă votul. Fac apel la alegători să nu ne lăsăm înspăimântaţi şi demoralizaţi de campania tip post-comunistă a UDMR, care tinde să adune toate voturile maghiarilor din Transilvania. PPMT, în baza programului de autonomie, de regionalizare, de federalizare cere aceste voturi şi se adresează alegătorilor maghiari şi români, care într-o perspectivă europeană sprijină ideea regionalizării, descentralizării şi federalizării ţării, cel puţin în trei macro regiuni incluse şi în balada Mioriţa - Moldova, Oltenia şi Ardealul, care s-au dezvoltat independent", a spus preşedintele CNMT.

Tokes a precizat că liderii PPMT au rămas fideli jurământului depus cu 20 de ani în urmă la Cluj-Napoca, prin care s-au angajat să sprijine autonomia, spre deosebire de cei ai UDMR, "care nu şi-au onorat jurământul şi şi-au înşelat alegătorii, au uitat de autonomie şi de autodeterminarea internă inclusă în textul jurământului şi Declaraţiei de la Cluj".

"Am lansat un apel la deputaţii şi senatorii care au uitat de jurământul lor să se retragă de la candidatură, dacă este cazul, deoarece nu sunt demni la acest mandat, bazat pe încrederea alegătorilor maghiari. PPMT este fidel ideilor autonomiste şi reprezintă continuitatea acelor rânduri din jurământ bazate pe autodeterminarea comunitară", a subliniat Tokes.

El s-a declarat convins că nu numai un singur partid maghiar, UDMR, va intra în Parlament, ci şi PPMT.
La rândul său, vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a acuzat UDMR, în aceeaşi conferinţă de presă, că "joacă pe frică şi intimidare".

"Noi cerem maghiarilor şi românilor să ne sprijine", a spus liderul PPMT.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania şi-a prezentat, sâmbătă, candidaţii la alegerile parlamentare, în cadrul unei manifestări desfăşurate la Cluj, ei depunând un jurământ prin care s-au angajat să sprijine cauza autonomiei, iar la eveniment a participat şi un secretar de stat din Ungaria. Formaţiunea are 40 de candidaţi la Senat şi 39 pentru Camera Deputaţilor la nivel naţional.

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a precizat că PPMT speră să intre în Parlament în baza unei prevederi din Legea Electorală din 2008 care face referire la "pragul alternativ" şi care arată că dacă în şase colegii pentru Camera Deputaţilor şi în trei de Senat câştigă candidaţii unui partid, acel partid intră în Parlament chiar dacă nu are 5 la sută din voturi, cât este pragul electoral.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda consideră că declaraţiile liderilor PPMT privind posibilitatea atingerii de către acest partid a pragului alternativ sunt false, el susţinând că PPMT şi PCM încurcă UDMR, iar voturile pe care le vor lua acestea se vor redistribui către câştigătorul alegerilor, probabil USL.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite