Lasconi, la Forumul de Pace de la Paris organizat de Emmanuel Macron: "România trebuie să rămână un susținător clar, puternic al Ucrainei"
0Elena Lasconi, aflată la Forumul de Pace de la Paris, a subliniat importanța unui sprijin ferm și concret din partea României pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia.
Update
În cadrul evenimentului, Lasconi s-a întâlnit și cu Jean-Noël Barrot, ministrul de Externe al Franței, unde au discutat în primul rând despre războiul Europei cu valul de curente extremiste.
„Întâlnirea cu Jean-Noël Barrot , ministrul de Externe al Franței, a fost una dintre cele mai productive pe care le-am avut în ultima perioadă.
Am discutat deschis despre un subiect care ne preocupă pe amândoi: războiul hibrid pe care Rusia îl duce în toată Europa, care alimentează voci extremiste, care nu pot să fie schimbarea reală pentru o Europă care își propune să se reașeze în fața unor provocări globale”, a relatat candidata USR la alegeri.
De asemenea, menționează că au discutat și despre fake news și manipularea online care se resimte în România. Lasconi afirmă că România are datoria de a-și întări securitatea, și despre faptul că parteneriatul longeviv al țării cu Franța nu a fost valorificat la adevăratul potențial.
„Am discutat despre avalanșa de fake news, manipulările on-line și i-am transmis că alegerile de la finalul acestui an din România au nevoie de monitorizarea atentă a organismelor internaționale de profil. Și am găsit în Jean-Noël Barrot un partener de încredere pe aceste teme.
Vestul are nevoie de un partener onest, de bună-credință, în România și eu pot oferi această garanție, cu argumente. România, membră a Uniunii Europene și a NATO, are datoria de a-și întări securitatea și apărarea.
Franța este unul dintre cei mai longevivi și buni parteneri ai României și este alături de noi, în particular prin statutul său de țară care conduce grupul de luptă al NATO. Din păcate, acest parteneriat extrem de important pentru noi nu a fost valorificat la adevăratul său potențial.
Franța și România au interese comune în multe domenii și i-am transmis ministrului de Externe francez că această relație bilaterală va avea un loc special în planurile administrației mele.”, a mai relatat aceasta.
La fel a spus și premierul Barnier al Franței despre relația celor două țări, ce au o legătură „profundă și solidă”.
Știre inițială
Elena Lasconi, candidat la alegerile prezidențiale, a participat zilele acestea la Forumul pentru Pace de la Paris, un eveniment internațional important, unde lideri și experți din întreaga lume discută despre transformările rapide ale lumii actuale. În cadrul acestui forum, un subiect central a fost continuarea sprijinului internațional pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia. Candidata la prezidențiale a subliniat importanța ca România să își mențină un rol activ și ferm în susținerea Ucrainei, având în vedere provocările majore la adresa securității regionale și globale.
În postarea sa pe Facebook, Elena Lasconi a vorbit despre două abordări distincte care au marcat discuțiile de la Paris: „Cea mai intensă dezbatere este legată de cum facem clar diferența între „Hai să ajutăm Ucraina să nu colapseze!” și „Hai să ajutăm Ucraina să câștige!”. Potrivit acesteia, România trebuie să se alinieze cu a doua viziune, contribuind activ la sprijinirea Ucrainei nu doar pentru a supraviețui, ci pentru a înfrunta și învinge agresiunea rusă.
„România trebuie să rămână un susținător clar, puternic al Ucrainei. Rusia nu poate fi oprită cu vorbe dulci, ci cu mesaje ferme și cu demersuri concrete”, a subliniat Elena Lasconi, făcând apel la acțiuni clare și susținute pe termen lung.
„Mă bucur că Angel Gurría, un diplomat de carieră, care prezidează această serie de conferințe, este atât de conectat cu ceea ce se întâmplă în România, dar și la granițele noastre”, a adăugat Lasconi.
În acest context, Lasconi a subliniat că războiul din Ucraina rămâne un subiect prioritar pe agenda internațională, iar România are un rol esențial în sprijinirea Ucrainei, atât în planul ajutorului umanitar, cât și în consolidarea securității în regiune, reafirmând necesitatea unui angajament ferm și continuu din partea țării noastre.