Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Michel Barnier. România și Franța vor aprofunda legăturile în domeniile IT, aeronautică, energie și apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu și omologul său francez Michel Barnier au avut luni, la Paris, o întrevedere oficială. Contextul economic mondial face și mai importantă aprofundarea componentei economice a Parteneriatului Strategic între România și Franța, a transmis șeful Guvernului român.

Premierul Marcel Ciolacu și omologul său francez Michel Barnier FOTO: Gov.ro
Premierul Marcel Ciolacu și omologul său francez Michel Barnier FOTO: Gov.ro

UPDATE: Premierul Michel Barnier susține că legăturile de prietenie dintre Franța și România sunt profunde și solide”, fapt ce permite să „putem face față provocărilor comune care ne așteaptă”.

„Sunt încântat să îl primesc în această seară pe Marcel Ciolacu, prim-ministrul României. Legăturile de prietenie care unesc Franța și România sunt profunde și solide. Ele ne permit să avansăm împreună, atât pe plan bilateral, prin numeroase cooperări, cât și în cadrul Uniunii Europene. În acest cadru european, care este mai important ca niciodată, putem face față provocărilor comune care ne așteaptă”, a scris premierul Michel Barnier, pe X. 

„Contextul economic mondial face și mai importantă aprofundarea componentei economice a Parteneriatului nostru Strategic, cu accent pe domeniile generatoare de plus valoare: IT&C, aeronautică, energie, industria de apărare. Dublarea volumului comerțului bilateral în cei 16 ani de Parteneriat Strategic, tendința sa ascendentă și parteneriate economice cu tradiție precum Dacia-Renault reprezintă argumente solide pentru a continua cooperarea noastră într-o formulă consolidată”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului român a subliniat că apreciază cooperarea excelentă atât la nivel bilateral, cât și în cadrul formatelor multilaterale: UE, NATO, ONU și Francofonia instituțională.

„Relația plină de substanță între România și Franța reprezintă unul dintre pilonii de bază ai diplomației românești. România și Franța sunt legate de o prietenie profundă, o relație îndelungată de promovare a valorilor și viziunii comune în plan bilateral, european și internațional, precum și de o cooperare economică puternică”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În 2025, România și Franța vor celebra 145 de ani de relații diplomatice prin evenimente care să prezinte cetățenilor bogăția celor două culturi și interacțiunile dintre acestea, care au contribuit la definirea relației bilaterale de astăzi.

În această perspectivă, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apreciat că este oportună actualizarea Foii de parcurs care ghidează parteneriatul nostru strategic, proces inițiat la nivel diplomatic.

În cadrul discuțiilor, premierul român a remarcat cooperarea semnificativă și solidă în materie de securitate, apreciind faptul că Franța și-a asumat rolul de națiune-cadru pentru Grupul de luptă NATO din România, element esențial pentru consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, și a asigurat că România va oferi tot sprijinul în calitate de națiune-gazdă.

O altă temă importantă aflată pe agenda discuțiilor s-a referit la cooperarea în domeniul educației, culturii și științei.

Un punct de interes major pentru România îl reprezintă păstrarea limbii materne în rândul comunităților românești din străinătate, în special în rândul copiilor care sunt integrați în sistemele educaționale locale.

„Apreciem deschiderea autorităților locale din Franța în ceea ce privește implementarea Programului de limbă, cultură şi civilizație românească. Ne dorim continuarea colaborării pentru extinderea acestui Program vital pentru comunitățile de români din afara granițelor”, a afirmat premierul Ciolacu.

În acest context, prim-ministrul a menționat că România este un promotor tradițional al Francofoniei și al valorilor sale.

În ceea ce privește agenda europeană, cei doi oficiali au remarcat viziunea comună a unei Europe unite și răspunsurile echilibrate și coerente la provocările actuale.

În acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că referendumul recent din Republica Moldova a arătat că cetățenii săi sunt dornici să se alăture familiei europene, în ciuda campaniilor persistente de dezinformare și manipulare cu care s-au confruntat.

„Este datoria noastră să le stăm alături pe acest drum care îi va aduce în cadrul Uniunii. Susținem avansarea parcursului european al Ucrainei și al Republicii Moldova”, a afirmat  Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a mulțumit pentru susținerea Franței în parcursul de aderare a României la OCDE, proiect de țară transpartinic, care rămâne o prioritate majoră a Guvernului.

Din delegația Guvernului României mai fac parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, vicepreședinte al Parlamentului European, consilier onorific al prim-ministrului, Victor Negrescu, CEO Hidroelectrica, Borbèly Karoly.

CMF 31240010

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite