Klaus Iohannis va găzdui, pe 6 septembrie, cea de-a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări

0
Publicat:

Președintele României va găzdui miercuri, 6 septembrie, la Palatul Cotroceni, a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei mări. În cadrul evenimentului se vor reuni 12 state membrei ale Uniunii Europene.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis va găzdui pe 6 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni, a VIII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Inițiativa celor Trei Mări va reuni 12 state membre ale Uniunii Europene între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

„Formatul are ca scop promovarea cooperării, în primul rând, pentru dezvoltarea infrastructurii în sectorul energetic, al transporturilor și în cel digital, vizând noile investiții, creșterea economică și securitatea energetică”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

La finalul evenimentului vor fi susținute declarații de presă comune ale Președintelui României cu Președintele Republicii Polone și cu Președintele Republicii Lituaniei.

Potrivit MAE, inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital. Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt: promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

România a organizat, în anul 2018, cea de-a treia ediție a Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, care a avut drept obiectiv obținerea de progrese privind interconectivitatea în domeniile transporturilor, energiei și digital. Unul din principalele rezultate ale Summit-ului a fost andosarea unei liste de proiecte prioritare de interconectare la nivel regional.

Președintele României a participat în anul 2022 la cea de-a VII-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care a avut în Republica Letonia. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite