Iohannis, în Parlamentul European: Țara mea este unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a UE | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în discursul său din Parlamentul European, beneficiile pe care le-a adus apartenența la UE, precum și modul cum vede evoluția proiectului european în următorii ani.

UPDATE „Țara mea este probabil unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii Europene. Aderarea ne-a adus beneficii indiscutabile și dintre cele mai concrete. Fondurile europene intrate în România de la momentul aderării ne-au permis să realizăm proiecte esențiale de infrastructură. Peste 600.000 de tineri români au participat la programul Erasmus, însușindu-și astfel modul de viață european. Uniunea înseamnă un spațiu al siguranței, al protecției, al prosperității și al diversității.  Uniunea Europeană rămâne, prin excelență, un spațiu al liberei circulații. Ridicarea, în martie, a controalelor la frontierele aeriene și maritime trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor de la frontierele terestre. Doar astfel vom avea reflectarea corectă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii Uniuni”, a afirmat Iohannis în discursul din Parlamentul European.

Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg

Proiectul european necesită, zi de zi, atenție, efort, răbdare și onestitate, dacă vrem să trăim liberi, într-o Europă unită și prosperă.  România de astăzi este un promotor puternic al acțiunii coordonate, în spiritul valorilor europene.  Avem responsabilitatea de a susține o Europă care duce mai departe aceste principii şi valori, inclusiv către prietenii noștri din vecinătatea europeană care au ales modelul nostru de democrație și dezvoltare. Iar o etapă-cheie a acestui proces o reprezintă alegerile europene. Prioritățile pe care le vom defini împreună după aceste alegeri vor trebui să ne ajute să răspundem pragmatic la provocările prezentului şi să ne pregătească mai bine pentru viitor”, a completat șeful statului.

UPDATE Klaus Iohannis, declarație de presă comună cu președinta PE, Roberta Metsola

UPDATE Klaus Iohannis a ajuns la Parlamentul European.

Klaus Iohannis si Metsola la PE FOTO Radu Eremia jpg

---

Şeful statului a fost invitat de preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, să participe la această dezbatere.

„Invitaţia transmisă preşedintelui Klaus Iohannis de a se adresa plenului Parlamentului European, într-un an crucial pentru viitorul Uniunii, inclusiv din perspectiva alegerilor europarlamentare şi a deciziilor majore care vor fi luate în următoarea perioadă, reflectă aprecierea legislativului european pentru rolul activ şi constructiv al preşedintelui României şi al ţării noastre de promotor al unui proiect european coeziv, solid, transparent şi aproape de cetăţean", a transmis săptămâna trecută Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului va prezenta, în plenul Parlamentului European, viziunea sa asupra soluţiilor la principalele provocări cu care se confruntă UE în prezent şi va pune accentul pe acţiunile comune care trebuie întreprinse pentru a apăra şi promova interesele cetăţenilor europeni, precum şi bunăstarea şi securitatea acestora, a mai arătat sursa citată.

Cu prilejul deplasării la Strasbourg, preşedintele Iohannis va avea şi consultări cu preşedintele Parlamentului European pe teme de actualitate de pe agenda UE şi privind priorităţile pentru anul 2024, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete şi vor susţine declaraţii de presă comune.

În ședința din PE vor lua cuvântul și mai mulți eurodeputați români, printre care Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Cristian Terheș, Nicu Ștefănuță, Maria Grapini sau Dacian Cioloș.

Şeful statului va avea şi o întrevedere cu europarlamentarii români. Aceasta va avea loc după discursul din plen, în jurul orei 13.30.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite