Iohannis va participa la deschiderea anului școlar. Șeful statului, prezent la o școală din sectorul 1

0
Publicat:

Klaus Iohannis va participa pe 11 septembrie la festivitatea de deschiderea anului școlar 2023-2024 a Școlii Gimnaziale nr. 162 din Sectorul 1 al Capitalei, potrivit Agendei Președintelui.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

Președintele României va susține și o alocuțiune în cadrul deschiderii noului an școlar.

Clopoțelul va suna pentru elevi și preșcolari, luni, 11 septembrie. Noul an școlar este al doilea care este organizat pe cinci module de învățare. Potrivit structurii aprobate prin ordin al Ministerului Educației, anul școlar 2023/2024 are 36 de săptămâni de cursuri, iar „Școala altfel“ și „Săptămâna verde“ pot fi stabilite de fiecare școală în oricare dintre cele 5 module de învățare, în intervalul 11 septembrie - 26 aprilie și comunicate părinților și elevilor până la 1 octombrie 2023. Vacanța „mobilă“, sau de schi, așa cum a mai fost numită, poate fi stabilită la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean. 

Nici în acest an elevii de liceu nu vor beneficia de manuale noi – ci vor învăța după cele din anul 2004 –, dar vor avea legi noi. Noile reglementări înlocuiesc vechea Lege a Educației cu două acte normative, respectiv unul pentru învățământul preuniversitar – Legea nr. 198/2023 – și unul pentru cel universitar – Legea nr. 199/2023. Cele două legi au intrat în vigoare pe 3 septembrie. 

Admitere suplimentară la liceu

Potrivit noii legi a învățământului preuniversitar, elevii care intră în această toamnă în clasa a V-a vor fi primii care vor da piept cu admiterea suplimentară la liceu. Noul act normativ permite liceelor care au concurență mare la admitere să organizeze o selecție suplimentară a elevilor pentru 50% din locuri, cu subiecte standard, elaborate de Ministerul Educației. Liceele pot organiza această admitere suplimentară cu cel mult două probe, specifice profilului și specializării. 

Posibilitatea liceelor de a organiza admitere suplimentară a fost respinsă atât de părinți, cât și de reprezentanții elevilor, pe motiv că ar pune o presiune suplimentară pe școlari, alimentând industria meditațiilor, aflată și așa la un nivel problematic în România. 

În vara lui 2027, elevii care vor termina gimnaziul vor susține atât examen de Evaluare Națională, la fel ca toți ceilalți elevi, cât și examen suplimentar, la liceul dorit. Restul de 50% din locuri vor fi ocupate prin repartizare computerizată, în baza notelor de la Evaluarea Națională. Legea mai prevede că până la 10% dintre locuri trebuie ocupate prioritar de către elevi cu dizabilități, cu cerințe educaționale speciale și de către elevi de etnie romă, pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite