Iohannis: Trebuie să lucrăm împreună, dincolo de graniţe, pentru a accelera procesul decarbonizării globale

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a subliniat într-un mesaj transmis în cadrul „Summitului privind schimbările climatice. Soluții pentru viitor”, că trebuie să lucrăm împreună, dincolo de graniţe, pentru a accelera procesul decarbonizării globale.

Președintele României a transmis un mesaj în cadrul Summitului FOTO Inquam Photos
Președintele României a transmis un mesaj în cadrul Summitului FOTO Inquam Photos

„Impactul schimbărilor climatice este global deoarece nicio țară sau națiune nu este scutită de efectele lor. În calitate de Președinte al României, sunt implicat la nivel național și la nivel internațional în abordarea acestei provocări fără precedent pentru țara mea și pentru întreaga lume. Pentru a aborda în mod eficient schimbările climatice, trebuie să lucrăm împreună, dincolo de granițele naționale și cele sectoriale, pentru a accelera procesul decarbonizării globale. În ultimii ani, am întărit poziția României în diplomația climatică prin implicarea mea constructivă în summiturile privind clima și sustenabilitatea și mesele rotunde internaționale la nivel înalt. De asemenea, mă bucur că schimbările climatice joacă un rol din ce în ce mai important pe agenda publică și instituțională în România și că o mare varietate de actori sunt implicați în căutarea soluțiilor cheie pentru adaptarea la schimbările climatice și atenuarea acestora”, a transmis președintele.

Șeful statului a arătat că „cea de-a doua ediție a Climate Change Summit contribuie la acest proces reunind reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și experți din mediul academic, think-tank-uri, ONG-uri, mediul de afaceri și structuri internaționale și supranaționale pentru a aborda subiecte de actualitate în lupta împotriva schimbărilor climatice”, urând succes în „explorarea instrumentelor financiare climatice și legislative inovatoare și în formularea de soluții pentru orașe sustenabile și producție alimentară sustenabilă, precum și pentru o cooperare regională și internațională în domeniul climei consolidate”.

Totodată, șeful statului a apreciat faptul că o parte a evenimentului are loc în universități, aducând mai aproape de tinerele generații conversația despre schimbările climatice. „Copiii și tinerii sunt profund preocupați de schimbările climatice și de efectele acestora asupra vieții lor, dar în același timp sunt foarte dornici să se implice în abordarea acestora. Trebuie să le dăm putere și să le oferim oportunități de a participa la accelerarea tranziției verzi, inclusiv asigurându-ne că au competențele și instrumentele potrivite în acest sens”, a mai arătat președintele..

Valurile de căldură, furtunile violente, inundațiile și incendiile de vegetație din ce în ce mai frecvente demonstrează fără tăgadă impactul fizic negativ al schimbărilor climatice. În același timp, atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea declanșează schimbări fundamentale în societate și economie. Ele generează provocări, dar și oportunități pentru afaceri sustenabile, manufactură verde și locuri de muncă verzi, care ne vor permite să ne dezvoltăm într-o manieră sustenabilă. Printr-o gândire deschisă spre inovare putem profita de oportunitățile asociate tranziției verzi. În contextul în care lumea se pregătește să se reunească, să-și evalueze și recalibreze acțiunea climatică la COP28 pe final de an, apelăm la experți în procesul de stabilire a mandatului pentru COP și în realizarea țintelor climatice”, a mai transmis președintele Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite