Iohannis ┼či Ciuc─â, reac┼úii dup─â anun┼úul lui Biden privind┬áfinan┼úarea cu 14 milioane de dolari a reactoarelor modulare mici din Rom├ónia

0
0
Primul reactor modular mic din Rom├ónia va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doice┼čti
Primul reactor modular mic din Rom├ónia va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doice┼čti Foto: SNN

Pre┼čedintele Klaus Iohannis┬á ┼či premierul Nicolae Ciuc─â au transmis c─â salut─â anun┼úul liderului de la Casa Alb─â Joe Biden privind cooperarea energetic─â dintre Rom├ónia ┼či SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nou─â etap─â a programului de reactoare modulare ├«n ┼úara noastr─â.

SUA vor finanţa cu 14 milioane de dolari studiile de proiectare pentru instalarea în România a unor centrale de tip SMR (reactor modular mic), primele de acest fel în Europa. Anunţul a fost făcut cu ocazia summitului G7.

ÔÇ×Guvernul Statelor Unite ├«mpreun─â cu firma american─â NuScale Power LLC┬á vor oferi 14 milioane de dolari pentru sus┼úinerea studiului de proiectare ├«n vederea implement─ârii de c─âtre Rom├ónia a unei centrale de tip SMR (Small Modular Reactor), prima de acest fel. Gra┼úie eforturilor guvernului SUA, beneficiind de sus┼úinere din partea Departamentului Comer┼úului ┼či de asisten┼ú─â tehnic─â din partea statului ┼či al USTDA, aceast─â investi┼úie este menit─â s─â deblocheze mai multe miliarde de dolari ┼či s─â pun─â ├«n valoare ingeniozitatea SUA ├«n sectorul nuclear avansat, s─â accelereze tranzi┼úia c─âtre o energie curat─â, s─â creeze mii de locuri de munc─â ┼či s─â consolideze securitatea energetic─â european─â, respect├ónd ├«n acela┼či timp cele mai ├«nalte standarde de siguran┼ú─â, securitate ┼či neproliferare nuclear─âÔÇŁ, arat─â Casa Alb─â.

Reacţia lui Iohannis

ÔÇ×Salut anun┼úul pre┼čedintelui Biden privind cooperarea energetic─â dintre Rom├ónia ┼či Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nou─â etap─â a programului de reactoare modulare ├«n Rom├ónia. Asigurarea securit─â┼úii energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic ├«ntre Rom├ónia ┼či SUAÔÇŁ, a scris Klaus Iohannis, duminic─â pe Twitter.

Ciuc─â: Vestea excelent─â a pre┼čedintelui SUA confirm─â succesul eforturilor de cooperare dedicate dezvolt─ârii programului nuclear civil na┼úional

Premierul Nicolae Ciuc─â a afirmat c─â decizia SUA de a finan┼úa cu 14 milioane de dolari etapa preliminar─â a studiilor de inginerie ┼či proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din Rom├ónia este component─â esen┼úial─â a dezvolt─ârii programului nuclear civil na┼úional.

ÔÇ×Anun┼úul pre┼čedintelui SUA, Joe Biden, ├«n cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidit─â┼úii Parteneriatului Strategic dintre Rom├ónia ┼či Statele Unite, care, devine tot mai aprofundat ┼či ├«n dimensiunea sa dedicat─â cooper─ârii energetice. Decizia SUA de a finan┼úa cu 14 milioane de dolari etapa preliminar─â a studiilor de inginerie ┼či proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici┬á (SMR) din Rom├ónia este component─â esen┼úial─â a dezvolt─ârii programului nuclear civil na┼úional. Al─âturi de construirea reactoarelor 3 ┼či 4 de la Centrala Cernavod─â, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la ├«nt─ârirea profilului energetic al Rom├óniei, ├«n acord cu viziunea european─â de protejare a mediului ┼či cu ┼úintele de decarbonizare asumate. Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona cre┼čterea economic─â, at├ót prin revitalizarea lan┼úului de furnizori, c├ót ┼či prin pozi┼úionarea Rom├óniei ca lider regional al acestei industriiÔÇŁ, a declarat, Nicolae Ciuc─â, potrivit unui comunicat de pres─â al Guvernului.

El a mai spus că tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale respectă cele mai înalte standarde de siguranţa nucleară.

ÔÇ×Acest factor este vital ├«n contextul ├«n care energia nuclear─â este pilon fundamental prin care putem ob┼úine┬á energie curat─â, la costuri accesibile pentru cet─â┼úenii rom├óni ┼či pentru economia na┼úional─â. ├Äncurajez industria nuclear─â rom├óneasc─â ┼či exper┼úii rom├óni s─â contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai ├«nalte standarde de siguran┼ú─â┬á nuclear─â. Producerea energiei nepoluante, ieftine ┼či stabile reprezint─â viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum ┼či ├«n┬á Rom├ónia. Guvernul va continua s─â sus┼úin─â proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz ┼či Romgaz, care, al─âturi de cele implementate de mediul privat vor transforma Rom├ónia ├«ntr-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetic─â la nivel regional. Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona rom├óneasc─â a M─ârii Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investi┼úiile ├«n energie regenerabil─â, cu finan┼ú─âri disponibile din Planul Na┼úional de Redresare ┼či Rezilien┼ú─â ┼či Fondul pentru Modernizare, ├«nseamn─â stabilitate energetic─â pentru┬á cet─â┼úenii rom├óni ┼či mediul economic na┼úionalÔÇŁ, a conchis premierul.

├Än luna noiembrie a anului trecut─â, pre┼čedintele Joe Biden ┼či pre┼čedintele Klaus Iohannis au anun┼úat planul de a construi o central─â mic─â de reactoare modulare (SMR), prima de acest fel ├«n Rom├ónia, ├«n parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adus─â cea mai recent─â tehnologie nuclear─â civil─â ├«ntr-o parte critic─â a Europei, potrivit unui comunicat oficial al Casei Albe.

Potrivit sursei citate, parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR.

Acordul comercial va include o uzin─â NuScale cu 12 module, care va crea ini┼úial peste 6.000 de locuri de munc─â ├«n SUA ┼či Rom├ónia, cu poten┼úialul de a cre┼čte la 30.000 de locuri de munc─â ├«n SUA ┼či Rom├ónia pe m─âsur─â ce proiectul cre┼čte.

Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat ┼či un viitor cu zero emisii, se mai precizeaz─â ├«n comunicat.┬áUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite