Iohannis primește în weekend Premiul Civic German și Premiul Franz Werfel. Cine le acordă și din ce motive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României, Klaus Iohannis, va primi sâmbătă și duminică două premii, unul pentru activitatea din întreaga carieră, celălalt pentru pozițiile sale referitoare la apărarea drepturilor omului.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency

Președintelui României, Klaus Iohannis, i se va decerna sâmbătă, 3 iunie 2023, Premiul Civic German, conferit de Fundația Civică Bad Harzburg, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Castelul Benrath, din Düsseldorf, Republica Federală Germania. Fundația Civică Bad Harzburg a decis acordarea Premiului Civic German Președintelui Klaus Iohannis pe baza evaluării întregii sale cariere politice, punând accentul pe susținerea conviețuirii armonioase a diferitelor etnii, pe angajamentul pentru libertate, democrație și pluralism, restaurarea și modernizarea orașului natal Sibiu, pe sprijinirea luptei anticorupție și atașamentul față de ideea Europei unite. Laudatio va fi susținută de Norbert Lammert, laureat al Premiului Civic German pentru anul 2015, fost Președinte al Parlamentului Federal german”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale. 

Iar a doua zi, șeful statului mai primește un premiu. „Duminică, 4 iunie 2023, Președintele României va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul împotriva expulzărilor. Ceremonia va avea loc la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main”, mai arată sursa citată.

„Laudatio”, în responsabilitatea lui Juncker

Decizia de acordare a Premiului Franz Werfel Președintelui României reprezintă  o recunoaștere a activității sale în domeniul promovării drepturilor omului și a bunei conviețuiri între grupurile etnice, de-a lungul carierei sale politice. Laudatio va fi susținută de Jean-Claude Juncker, fost Președinte al Comisiei Europene și fost Prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg”, precizează Administrația Prezidențială

Premiul Civic German este acordat  de către Fundația Civică Bad Harzburg, din Germania. Fundația a fost înființată în 1988 ca asociație independentă, nepartizană, formată din personalități care se angajează să păstreze și să promoveze democrația și toleranța în Germania și Europa. Obiectivul declarat al Fundației este să facă democrația tangibilă, în primul rând prin stimularea dialogului cu cetățenii și reprezentanții acestora din Germania. Pe lângă dezbateri și acțiuni referitoare la probleme politice și sociale actuale, asociația acordă din 1995 Premiul Civic German unor personalități publice care au avut o contribuție deosebită la promovarea democrației și a binelui comun. Printre laureații premiului se află fostul Președinte al Bundestagului, Norbert Lammert, fostul Președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cunoscutul disident și fost Președinte al Cehiei, Vaclav Havel, primul Președinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, și foștii Președinți federali Richard von Weizsäcker și Roman Herzog.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat de Centrul împotriva expulzărilor din Bonn, Germania. Centrul a fost fondat în 2000, ca proiect al Federației Expulzaților din Germania, urmărind să contribuie la combaterea expulzărilor și a genocidului ca arme politice la nivel global și de a contribui astfel la înțelegerea între popoare, reconciliere și conviețuire pașnică.

Cine a mai primit Premierul franz Werfel

Centrul împotriva Expulzărilor acordă, din 2003, Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului unor personalități sau grupări care au avut o contribuție deosebită la combaterea încălcării drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea cu intenție a grupurilor naționale, etnice, rasiale ori religioase.

Printre laureații premiului se regăsesc fostul Președinte german Joachim Gauck, scriitoarea Herta Müller, istoricii Karl Schlögel și Michael Wolffsohn și regizorul Rick Ostermann.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite