Iohannis: Parteneriatul NATO, mai puternic în urma crizei generate de războiului din Ucraina

0
Publicat:

Președintele României a participat astăzi la Reuniunea Liderilor de la Munchen, ocazie cu care a precizat că parteneriatul NATO a devenit mult mai puternic de la izbucnirea războiului din Ucraina, iar regiunea Mării Negre și-a demonstrat importanța strategică.

Iohannis a deschis reuniunea liderilor de la Munchen FOTO: Presidency
Iohannis a deschis reuniunea liderilor de la Munchen FOTO: Presidency

„Este o mare plăcere să deschidem Reuniunea liderilor de la München. România este onorată să găzduiască această ediție, primul astfel de eveniment organizat în Europa de Sud-Est. Prezența dumneavoastră la București evidențiază rolul cheie al României, ca promotor activ al securității și stabilității, la intersecția a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euro-atlantică și globală: regiunea extinsă a Mării Negre și Balcanii de Vest”, a declarat Klaus Iohannis în deschiderea evenimentului.

Potrivit șefului statului român, comunitatea euro-atlantică a devenit mult „mai puternică și mai robustă”, fiind mai unită și mai hotărâtă să își protejeze valorile de bază.

„Războiul irațional început de Rusia pe 24 februarie nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, ci un atac frontal complet împotriva valorilor și principiilor noastre fundamentale, care susțin arhitectura de securitate euro-atlantică. Acum ne confruntăm cu un test istoric al puterii noastre colective, hotărârii și valorilor democratice. La nouă luni de la începutul conflictului din Ucraina, unele lecții au devenit evidente. Două rezultate particulare sunt deja clare. În primul rând, parteneriatul nostru transatlantic a ieșit mai puternic din această criză. În al doilea rând, regiunea Mării Negre și-a demonstrat importanța strategică pentru securitatea euro-atlantică și stabilitatea globală. Comunitatea euro-atlantică iese mai puternică și mai robustă din această criză. Suntem mai uniți și mai hotărâți să ne protejăm valorile de bază: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărei națiuni de a-și alege prietenii și aliații”, a explicat președintele în deschiderea reuniunii liderilor de la Munchen.

Președintele a punctat și sprijinul oferit de România de la izbucnirea războiului, punctând că peste 2,9 milioane de refugiați ucraineni au trecut granița către România în ultimele nouă luni.

„România, în calitate de stat membru NATO și UE cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, s-a aflat în fruntea răspunsului la această criză multidimensională determinată de agresiunea Rusiei: gestionarea fluxului de peste 2,9 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România, asigurând livrarea unor substanțe substanțiale, asistență umanitară din România și din alte țări și facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene și a altor produse agricole pentru a preveni o criză alimentară globală – peste 8,4 milioane de tone au tranzitat România. Aceste eforturi de sprijin ar trebui să rămână prioritare pe agenda transatlantică”, susține șeful statului român.

Iohannis a precizat că „noul Concept Strategic a recunoscut Marea Neagră ca regiune de importanță strategică pentru Alianță, așa cum susținem de mult timp noi, în România”.

De asemenea, acesta a ținut să mulțumească pentru prezența militară a țărilor aliate în România.

„Folosesc această ocazie pentru a exprima recunoștința Aliaților și prietenilor noștri care și-au dovedit unitatea și solidaritatea, prin asigurarea celei mai substanțiale prezențe militare aliate până în prezent în regiunea Mării Negre și pe întregul Flanc estic. Regiunea Mării Negre a fost mult timp principala țintă pentru comportamentul agresiv al Rusiei și pentru a verifica angajamentul nostru față de securitatea și stabilitatea regională”, a mulțumit președintele.

Sprijinul României pentru țările candidate  la UE

Șeful statului român a precizat și sprijinul oferit de România față de țările candidate la Uniunea Europeană, menționând în special ajutorul oferit Republicii Moldova. 

Am văzut asta cu războiul din Ucraina. Mai mult, țări precum Republica Moldova și Georgia sunt cele mai vulnerabile la consecințele acestui război. Trebuie să dezvoltăm politici pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia. Sprijinul nostru ar trebui să garanteze că aceste țări devin auto-sustenabile și capabile să contracareze provocările hibride. Ca parte a deciziilor îndrăznețe de sprijinire a partenerilor noștri, Ucrainei și Republicii Moldova au primit statutul de candidat la Uniunea Europeană, în timp ce perspectiva europeană a Georgiei a fost recunoscută. România a fost în mod tradițional unul dintre cei mai mari susținători ai unor legături mai strânse între Uniunea Europeană și aceste țări. În sprijinul Republicii Moldova, am lansat, de asemenea, împreună cu Germania și Franța, Platforma de Sprijin pentru Moldova, pentru a mobiliza asistență financiară din partea comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, România asigură între 80% și 90% din necesarul de energie electrică”, susține Klaus Iohannis. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri