Iohannis l-a primit pe Petro Poroşenko. Ce au discutat cei doi şefi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a fost primit, joi dimineaţă, la Palatul Cotroceni, de Klaus Iohannis, cei doi oficiali discutând despre minorităţi, despre schimburi economice şi despre parcursul european al Ucrainei.

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Poroşenko:

Mă bucur că Preşedintele Poroşenko a acceptat invitaţia de a vizita România, într-o perioadă complicată şi dificilă pentru ţara sa şi într-un context european şi internaţional marcat de intense provocări. Îmi amintesc cu satisfacţie de vizita de anul trecut la Kiev, domnule Preşedinte, una dintre primele vizite externe după preluarea mandatului meu de Preşedinte, fapt ce reflectă importanţa acordată de România relaţiei cu Ucraina, stat vecin şi prieten. În decursul ultimelor luni, am avut ocazia să ne întâlnim şi să discutăm în marja unor evenimente internaţionale, precum Conferinţa de Securitate de la München şi Summitul privind securitatea nucleară de la Washington. Am ţinut să îl asigur astăzi pe Preşedintele Poroşenko de sprijinul ferm şi constant al României pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei. 

România este pregătită să sprijine Ucraina în procesul de reformă internă necesar îndeplinirii angajamentelor asumate în procesul de asociere politică la Uniunea Europeană. România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere UE-Ucraina.

O altă temă a discuţiei a fost rolul important al minorităţilor - al celei româneşti din Ucraina şi al celei ucrainene din România - pentru relaţia noastră bilaterală. Acestea pot să reprezinte un foarte important element de legătură între statele noastre, care să sprijine consolidarea relaţiei noastre bilaterale. Minoritatea ucraineană din România beneficiază de un sprijin considerabil din partea statului român - aproximativ 1,6 milioane de euro/an.

Un semn al determinării noastre comune de a aprofunda relaţia româno - ucraineană este reprezentat de semnarea, cu prilejul vizitei Preşedintelui Poroşenko la Bucureşti, a două acorduri bilaterale privind transporturile militare şi patrularea în comun la frontiera de stat româno-ucrainean.

Am căzut de acord că este important să dezvoltăm proiecte transfrontaliere şi regionale de cooperare în diverse domenii - economic, turistic, mediu, construcţie de infrastructură. În acest context, am evocat posibilitatea construirii podului de pe Tisa, Sighet - Solotvino.

Poroşenko se întâlneşte şi cu Cioloş

Poroşenko a fost primit pe platoul oficial de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii oficiale care a inclus intonarea imnurilor de stat şi trecerea în revistă a gărzii de onoare. Cei doi şefi de stat au început o serie de convorbiri oficiale, urmate de întâlniri între cele două delegaţii.

După întrevederea cu preşedintele Iohannis, Petro Poroşenko va merge la Palatul Victoria, pentru un prânz de lucru alături cu prim-ministrul Dacian Cioloş.

Ulterior, Poroşenko va avea întrevederi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit agenţiei Interfax, preşedintele Ucrainei are programată o întâlnire şi cu patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

Există şi posibilitatea, neconfirmată oficial, ca Poroşenko să meargă într-o vizită în judeţul Maramureş, zonă în care trăieşte o comunitate de ucraineni. ”Nu se ştie dacă va veni sau nu în judeţ. Ştiam că există posibilitatea să meargă la liceul «Taras Şevcenko» din Sighetu Marmaţiei pe 21 sau 22 aprilie, dar nu am primit o informare oficială”, au declarat reprezentanţi ai Prefecturii Maramureş.

Dincolo de relaţiile la nivel diplomatic, vizita lui Poroşenko va aborda şi probleme ale cooperării economice dintre România şi Ucraina. În pregătirea vizitei lui Poroşenko, ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Rendiuk, s-a întâlnit, în 30 martie, cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko au stabilit vizita în România a preşedintelui Petro Porosenko la Conferinţa de securitate de la Munchen, care a avut loc în februarie.

"În cadrul discuţiilor, cei doi înalţi demnitari au abordat câteva dintre principalele aspecte de pe agenda bilaterală, inclusiv în perspectiva vizitei oficiale pe care Preşedintele Ucrainei o va întreprinde în România în acest an. Convorbirile au evidenţiat progresele deja înregistrate pe anumite dosare bilaterale şi dorinţa ambelor părţi de a avansa în implementarea proiectelor comune aflate în derulare", potrivit unui comunicat de presă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite