Iohannis, în presa germană: „Cred într-o relaţie bună cu Viktor Orban“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei germane „Welt am Sonntag“, că speră să construiască o relaţie bună cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

Întrebat dacă împărtăşeşte opiniile adversarilor premierului ungar, Iohannis  a răspuns că nu s-a considerat vreodată „împotriva a ceva“.

„Sunt sigur că pot construe o relaţie bună cu Viktor Orban. Există mai multe similitudini decât lucruri care ne despart între Ungaria şi România“, a spus Iohannis, la remarca jurnaliştilor potrivit căreia profilul său politic ar fi în antiteză cu cel construit de Orban.

El a mai spus, întrebat cum vede politica preşedintelui rus Vladimir Putin, că România poate aduce stabilizarea regiunii şi a precizat că va lucra alături de partenerii occidentali „până la clarificarea situaţiei“ din Ucraina.

„Federaţia Rusă ignoră, în prezent, acordurile internaţionale. Există o singură cale pentru România : împreună cu partenerii occidentali, NATO, UE, Statele Unite, să ia măsuri până la clarificarea situaţiei“, a conchis preşedintele ales.

Citeşte şi:

INTERVIU EXCLUSIV Cei doi nemţi care au unit România. După aproape un veac de la Marea Unire, „Iohannis închide cercul deschis de Ferdinand I”

Românii au ales să celebreze cu un preşedinte sas 100 de ani de la Marea Unire ( care se împlinesc pe 1 Decembrie 2018), act realizat sub conducerea unui rege german - Ferdinand I. Împrejurarea l-a determinat pe istoricul Ioan-Aurel Pop, rectorul celei mai mari universităţi din ţară, să spună că „după multe judecăţi nedrepte şi acuze grave, merită şi românii o reconsiderare”.

Cum traduc specialiştii mesajul lui Putin către Iohannis

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte al României şi i-a vorbit de deschiderea Moscovei faţă de reînnodarea relaţiilor româno-ruse. Foşti miniştri de Externe şi specialişti în politică internaţională au încercat să descifreze, pentru „Adevărul“, intenţiile mesajului transmis de liderul de la Kremlin.

Putin, către Iohannis: Aş vrea să confirm interesul în dezvoltarea relaţiilor ruso-române constructive

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, i-a adresat felicitări lui Klaus Iohannis cu prilejul alegerii în funcţia de preşedinte al României, menţionând în mesaj dorinţa de a confirma "interesul în dezvoltarea relaţiilor ruso-române constructive".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite