Iohannis, după întrevederea cu şefa CE: Am discutat intensificarea sprijinului, mai ales umanitar, către Ucraina. Lucrăm la operaţionalizarea hub-ului umanitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Ursula von der Leyen FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis şi Ursula von der Leyen FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după întrevederea cu Ursula von der Leyen, că România va lucra îndeaproape cu autorităţile europene pentru a operaţionaliza centrul umanitar din ţara noastră, care va funcţiona ca punct de central de strângere a ajutoarelor pentru Ucraina, apoi vor fi trimise aceste ajutoare administraţiei de la Kiev, dar şi în Republica Moldova, afectată la rândul ei de valurile de refugiaţi.

Vizita Ursulei von der Leyen are loc în contextul războiului din Ucraina şi a valurilor de refugiaţi de la graniţa României şi a altor state din vecinătatea Ucrainei. Miercuri seară, şefa Comisiei Europene a fost primită de premierul Nicolae Ciucă. 

Klaus Iohannis a primit-o joi dimineaţă pe Ursula von der Leyen la Palatul Cotroceni. În jurul orei 11.00 urmează să fie declaraţii de presă comune ale şefului statului şi ale preşedintei Comisiei Europene. 

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Klaus Iohannis: Doresc să mulţumesc Preşedintei Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, pentru prezenţa sa în România, în aceste momente atât de dificile pentru întreaga regiune.Totodată, vreau să transmit aprecierea României pentru efortul susţinut al Comisiei Europene şi al Preşedintei von der Leyen personal în ceea ce priveşte asigurarea unităţii şi a coordonării la nivel european, cu statele membre şi împreună cu aliaţii strategici – Statele Unite ale Americii, NATO, Canada, atât în ceea ce priveşte adoptarea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse şi a Belarusului, cât şi cu privire la acordarea de ajutor Ucrainei pe multiple paliere.

Ne aflăm într-o situaţie fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală şi neprovocată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei, dar şi cea transatlantică este puternic ameninţată.

Vreau să folosesc această ocazie pentru a lăuda încă o dată curajul poporului ucrainean, care luptă pentru libertate şi rezistă sub tirurile ucigaşe ale unui invadator. Am discutat, în acest sens, intensificarea sprijinului, mai ales umanitar, către Ucraina.

Vreau să îi mulţumesc Preşedintei Comisiei Europene pentru susţinerea acordată pentru înfiinţarea pe teritoriul României a unei facilităţi logistice, un aşa-numit hub umanitar, un centru, care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina. Lucrăm împreună pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a acestui centru.

În ceea ce priveşte situaţia refugiaţilor de la frontiere, Preşedinta Comisiei Europene ştie că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat din calea războiului din Ucraina. România intenţionează să acceseze în perioada următoare fondurile disponibile la nivel european pentru a gestiona cât mai bine fluxul masiv de refugiaţi din Ucraina, respectiv Fondul pentru azil, migraţie şi integrare şi Fondul pentru gestionarea frontierelor şi viză. De asemenea, ne vom coordona şi cu celelalte state membre ale Uniunii Europene şi cu alţi parteneri şi organizaţii internaţionale.

Doamna Preşedintă Von der Leyen m-a informat despre demersurile de a creşte securitatea energetică a Uniunii. Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toţi. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investiţiile masive în regenerabile şi în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.

Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante şi am discutat pe larg cu doamna Preşedintă aceste chestiuni. Este nevoie de o abordare pe termen scurt, pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în aşa fel încât preţurile să nu explodeze şi să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă ca aceste preţuri să nu sufoce economia românească.

Şi, da, avem nevoie de o abordare pe termen lung. Este clar, şi subliniez, este clar că dependenţa Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată! Este nevoie să insistăm mai mult şi mai bine pe surse energetice alternative, şi am găsit înţelegere totală când am spus că, pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independenţă energetică prin investiţii în regenerabile şi în sectorul nuclear civil.

În acest sens, se vede practic imediat cât de important a fost Actul Delegat aprobat şi propus de Comisie cu privire la Taxonomia gazului şi energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziţie bună spre o economie verde. Şi mulţumesc mult pentru această abordare pe care am avut-o în comun!

Am discutat modalităţile concrete, în afară de aceste chestiuni importante, de a acorda sprijin Republicii Moldova, care şi ea se confruntă cu un val crescut de refugiaţi, dar şi cu alte dificultăţi economice sau în domeniul energetic. România va continua să lucreze îndeaproape cu Comisia Europeană. Unitatea, coordonarea şi reacţia rapidă pentru a ajuta Ucraina sunt principalele noastre atuuri în aceste momente atât de grele pe care le trăim cu toţii.

Ursula von der Leyen: Sunteţi un exemplu de solidaritate. Vrem să ne asigurăm că le oferim protecţie rapidă şi eficientă. CE a propus ieri activiarea unui mecanism temporar de protecţie, care ne permite să oferim cetăţenilor ucraineni drepturi de reşedinţă. Am emis ghiduri pentru a simplifica procedurile la frontieră. Oferim sprijin umanitar. 500 de milioane de euro au fost alocaţi pentru a face faţă consecinţelor acestui război atroce. Este un ajutor uriaş pe are îl furnizează România. Mulţi refugiaţi caută un loc sigur în România. Ne vom aminti permanent hotărârea şi curajul populaţiei ucraienene. De asemenea, nu vom uita de solidaritatea poporului român. Vom institui sancţiuni foarte dure împotriva autorităţilor ruse pentru a nu mai ataca vecinii. 

Ne pregătim în caz de represalii, în special încercăm să ne diversificăm sursele de wnergie, sporind cantităţile de energie din gaze naturale. Încercăm să facem apel la cele mai inteligente şi ecologice surse pentru a fi independenţi de resursele din Rusia.

Reporter: Cât ar dura procesul de aderare al Ucrainei, dar şi al Rep Moldova şi Georgia?

Ursula von der Leyen: Nu e nicio îndoială că acest popor curajos poate face parte din familia europeană. Zelenski a trimis o scrisoare oficială pentru Ucraina, dar acum ne axăm eforturile asupra acestui război. Încercăm să strângem relaţiile diplomatice cu Ucraine, să conectăm Ucraina la reţeaua energetică a UE.

Reporter: A fost instituit acel coridor umanitar pentru Ucraina, când va fi el operaţionalizat, cum funcţionează exact şi care este implicaţia României? Iar, despre acel hub internaţional, aţi spus că se lucrează ca el să fie operaţionalizat cât mai curând, este o chestiune de zile, cam când să ne aşteptăm ca el să funcţioneze?

Ursula von der Leyen: Pentru noi e important să avem posibilitatea de a strânge resursele din toată Uniunea aici. Împreună cu ONU şi Statele Unite acest centru umanitar va juca un rol foarte important. E nevoie de o coordonare foarte strictă. E un demers pe termen mediu. Ne bucurăm de sprijinul României şi de tot pragmatismul. 

Klaus Iohannis: Este important de ştiut că acest centru va fi un centru mare. Acest centru va permite centralizarea ajutoarelor şi trimiterea lor şi în Ucraina, dar, după părerea mea, şi în Republica Moldova. Cum a spus foarte bine doamna Preşedinte, acest centru va funcţiona destul de mult timp. Noi credem că, din păcate, situaţia în Ucraina se va degrada în continuare, iar nevoia de ajutor va creşte semnificativ.

În acest sens, vom lucra cu siguranţă în etape şi vom lucra împreună cu Comisia. Este un centru de logistică pentru ajutor umanitar care se va institui sub umbrela RescEU, deci sub umbrela ajutorului umanitar european. România va juca, evident, rolul de gazdă. Vom avea cea mai mare parte a sarcinilor pe care le vom îndeplini. Va începe să lucreze în etape, vom începe de la un centru care primeşte primele ajutoare şi se va dezvolta în continuare.

În final, va fi o întreprindere foarte mare şi foarte complicată, fiindcă va lucra cu toţi actorii implicaţi în ajutor umanitar. Acelaşi lucru este valabil şi pentru coridorul pe care se vor livra aceste ajutoare. Acest coridor va necesita negocieri şi cu autorităţile centrale din Ucraina şi cu autorităţile locale, dar şi cu cei care sunt acolo în stare de război, fiindcă aceste ajutoare, în definitiv, trebuie să ajungă şi în zonele unde există activitate militară şi unde civilii, de obicei, sunt în mare nevoie de ajutoare din afară. Aceste lucruri vor fi foarte complicate şi, până când acest centru va funcţiona la capacitate nominală, cu siguranţă vor trece câteva săptămâni, dar noi începem practic de astăzi pregătirile, doamna Preşedinte a venit cu experţi de la Bruxelles şi, împreună cu oamenii noştri, vom începem să lucrăm la aceste lucruri.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite