Iohannis, după bilanțul victimelor fenomenelor meteo extreme: Trebuie să dezvoltăm continuu sistemele de avertizare timpurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că trebuie dezvoltate în continuare sistemele de avertizare privind fenomenele meteo extreme, pentru a-i proteja pe oameni, în contextul unui bilanț grav de victime cauzat de furtunile din ultimele zile, printre care și patru decese. 

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

„În aceste zile, România și Europa resimt cu intensitate efectele schimbărilor climatice prin furtuni violente, valuri intense de căldură și incendii de vegetație amplificate de temperaturile atipic de ridicate. Suntem martori la fenomene meteo extreme cu impact major asupra bunăstării, a sănătății și chiar asupra vieții cetățenilor”, a transmis președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a mai subliniat că, „pentru a-i proteja pe oameni, trebuie să dezvoltăm continuu sistemele de avertizare timpurie cu privire la fenomenele meteo extreme”.

„Este deosebit de important să ținem cu toții cont de aceste avertizări meteorologice pentru a evita tragedii. Sunt alături de familiile victimelor și de toți cei răniți în urma vijeliilor din ultimele zile”, a mai transmis președintele.

Peste 50 de localități afectate de fenomenele meteo extreme

Potrivit unui comunicat al IGSU, 53 de localități din 22 de județe și municipiul București au fost afectate, în cursul zilei de ieri, de manifestarea fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

„Pompierii au depus eforturi pentru degajarea unor elemente de construcție, 6 stâlpi și nu mai puțin de 117 copaci căzuți pe carosabil, autoturisme și clădiri. Intervenții prompte au fost efectuate și pentru evacuarea apei din 1 anexă, 7 beciuri, 2 subsoluri de bloc și 2 străzi. Ca urmare a acestor evenimente, 9 case, 16 blocuri și 18 autoturisme au fost avariate”, a mai transmis IGSU..

Patru persoane decedate

Potrivit sursei citate, tragicul bilanț cuprinde și 4 persoane care și-au pierdut viața. „Trei dintre acestea au fost lovite de fulger în județele Botoșani și Caraș-Severin, în timp ce o altă persoană a decedat ca urmare a căderii unui copac peste autoturismul în care se afla, în județul Alba”, a mai informat IGSU.

De asemenea, potrivit sursei citate, „un alt incident a avut loc în județul Ilfov, unde un copac prăbușit a lovit un autoturism aflat în mers, soldându-se cu rănirea unei persoane care a fost transportată la spital”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite