Codul Roșu de vreme rea la Sibiu. Copaci și cabluri electrice căzute pe carosabil sau peste mașini
0Amenințarea de vreme rea în județul Sibiu s-a dovedit a fi fără temei, față de alte zone ale țării. Codul Roșu s-a încheiat miercuri, 26 iulie 2023, cu doar două incidente în urma cărora nu au existat victime.
Autoritățile sibiene au emis două alerte de Cod Roșu de vijelie puternică, la distanță de mai puțin de o oră una de cealaltă, fiind așteptate rafale de vânt de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină, local averse torențiale în cea mai mare parte din județ - 48 din cele 64 de localități.
Printre acestea s-au numărat: Sibiu, Cisnădie, localitățile din Mărginimea Sibiului, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Tălmaciu, Boița, Mediaș, Dumbrăveni etc..
Cu toate acestea, după intervalul de două ore de fenomene meteo extreme, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu aveau să menționeze că au fost înregistrate doar două apeluri pe numărul unic de urgență 112 prin care se solicita intervenția pompierilor militari.
În localitatea Agnita, crengile unui copac s-au rupt și au căzut pe două autoturisme, dar incidentul nu s-a soldat cu victime ori cu pagube materiale, iar pe DN14 s-au observat mai multe cabluri electrice căzute pe carosabil.
Recomandări pentru situațiile cu fenomene meteo extreme
Polițiștii sibieni au făcut însă o serie de recomandări în urma situației speciale raportată de colegii din Alba, privind traficul întrerupt pe Transalpina – DN67C, între Barajul Oașa și localitatea Tău, (km 98 – 105 m ) din cauza arborilor căzuți pe carosabil. Timp de cinci ore nu s-a putut circula pe acest sector de drum, motiv pentru care polițiștii i-au sfătuit pe șoferi fie să-și amâne călătoria pe Transalpina, fie să ia în considerare alte rute.
„Până în acest moment, în județul Sibiu nu sunt înregistrate evenimente rutiere soldate cu victime și nici drumuri blocate, pe fondul condițiilor meteo. Le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză redusă, să mărească distanța de siguranță între autovehicule, să se asigure foarte bine înainte de schimbarea direcției de deplasare și să circule cu luminile de întâlnire în funcțiune”, au recomandat reprezentanții Poliției Județene Sibiu.
Și pompierii sibieni au sfătuit populația să țină cont de câteva recomandări de bază pentru astfel de situații cu vreme extremă, cum ar fi: să evite deplasările pe durata avertizării meteorologice, să întrerupă orice activitate în aer liber și să se adăpostească în spații închise pe perioada manifestării vântului puternic, iar când este necesară evacuarea să se îndrepte spre o zonă înaltă din apropiere sau chiar în părțile superioare ale clădirii în care se află, în cazul unei viituri.
Ei au mai amintit și că este indicat, dacă există timp suficient, ca obiectele de valoare să fie mutate la etajele superioare, să fie decuplat întrerupătorul general de energie electrică (contoar) și aparatele electrice să fie scoase din priză.
„Nu atingeți echipamentele electrice dacă sunteți uzi ori stați în apă. Întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă și gaze. Încuiați ușile casei și protejați ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenții de apă sau de obiectele duse de curenții de apă. Evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri sigure (de refugiu), dinainte stabilite”, au mai recomandat reprezentanții ISU Sibiu.