Iohannis, discuții cu directorul AIEA privind siguranța și securitatea facilităților nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Printre subiectele abordate în cadrul discuției au fost și siguranța și securitatea centralelor nucleare din Ucraina. 

Discuțiile au vizat și siguranța centralelor nucleare din Ucraina FOTO Arhivă
Discuțiile au vizat și siguranța centralelor nucleare din Ucraina FOTO Arhivă

„Preşedintele României, Klaus Iohannis l-a primit, marți, 9 aprilie 2024, la Palatul Cotroceni, pe Directorul General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită oficială în România”, a informat Administrația Prezidențială, arătând că, „în cadrul întrevederii, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat rolul esențial al AIEA în promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare şi a aplicaţiilor acesteia”.

Totodată, șeful statului a „subliniat importanța organizării primului Summit al Energiei Nucleare, desfășurat recent la Bruxelles, precum și necesitatea investiției în inovare tehnologică pentru dezvoltarea domeniului energiei nucleare”, salutând eforturile directorului general al AIEA în vederea asigurării siguranței și securității facilităților nucleare și radiologice. Președintele României a dat și asigurări că țara noastră va continua susținerea activităților Agenției pe acest palier.

„Totodată, Președintele României s-a referit la programul energiei nucleare dezvoltat de România, în special la investițiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă și la investițiile în tehnologii moderne, precum cele în reactoare modulare mici (SMR)”, a mai arătat sursa citată.

La rândul său, „directorul general Rafael Grossi a evidențiat implicarea activă şi constantă a României în eforturile de consolidare a rolului AIEA în contextul actual de securitate” și a subliniat „cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării în condiții de siguranță a energiei nucleare”.

Directorul general al AIEA a remarcat și „gradul avansat de dezvoltare al sectorului energiei nucleare în România, exemplificat prin investițiile de la Centrala Cernavodă și cele în reactoare modulare mici. De asemenea, Rafael Grossi a subliniat faptul că acestea au un rol esențial în asigurarea autonomiei energetice a țării și în reducerea costurilor pentru consumatori. Întrevederea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii cu privire la evoluțiile tematicilor relevante pentru activitatea AIEA, în primul rând siguranța și securitatea centralelor nucleare din Ucraina”, a mai arătat sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite