Centrala nucleară Zaporojie, vizată de un atac cu drone. „Riscul unui accident nuclear major” crește, atenționează AIEA

0
Publicat:

Liderul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat dezaprobarea față de bombardamentul cu drone lansat asupra unuia dintre cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul Rusiei, susținând că asemenea atacuri „cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major", relatează The Guardian

Centrala de la Zaporojie
Cele șase reactoare ale centralei au fost oprite de luni de zile. FOTO Profimedia (Arhivă)

Directorul AIEA, Rafael Grossi, a confirmat într-o postare pe X făcută duminică, 7 aprilie, efectuarea a minimum trei atacuri asupra structurilor de izolare a reactorului principal al centralei ucrainene. 

Acest lucru nu se poate întâmpla", a transmis Grossi pe X. 

Potrivit lui Grossi, acesta a fost primul bombardament de acest fel din luna noiembrie a anului 2022, când a stabilit cinci principii de bază în vederea evitării unui accident nuclear grav cu consecințe radiologice. 

Oficialii ruși aflați la centrală au susținut că situl a fost atacat duminică de drone militare ucrainene, lansată fiind și o lovitură asupra domului celei de-a șasea unități de putere a centralei. 

Agenția ucraineană de informații a negat că țara devastată de război s-ar afla în spatele bombardamentului. 

Atacurile rusești, inclusiv cele de imitație, pe teritoriul centralei nucleare ucrainene ... sunt de mult timp o practică criminală bine cunoscută a invadatorilor", a afirmat un purtător de cuvânt pentru presa locală. 

Sursa citată nu a putut verifica aceste afirmații. 

Conform autorităților de la centrală, nu au fost înregistrate daune majore sau victime, iar nivelurile de radiații la centrală au fost normale după atacuri. Totuși, duminică, agenția nucleară de stat rusă Rosatom a anunțat că trei persoane s-au ales cu leziuni în „seria fără precedent de atacuri cu drone", mai precis când o dronă a lovit o zonă din apropierea cantinei de la sit. 

AIEA a precizat în aceeași zi că specialiștii săi au fost informați în legătură cu atacul cu dronă și că „o astfel de detonare este în concordanță cu observațiile AIEA". 

Într-o altă declarație, autoritatea a confirmat impactul fizic al atacurilor cu drone la centrală, inclusiv la unul dintre cele șase reactoare ale sale. A fost raportată o victimă.

Daunele de la unitatea 6 nu au compromis siguranța nucleară, dar acesta este un incident grav cu posibilitatea de a submina integritatea sistemului de izolare a reactorului", a mai precizat AIEA. 

Răniți și morți

Centrala a fost implicată în conflict de când Moscova a trimis trupe în Ucraina în 2022 și a pus stăpânire asupra centralei la scurt timp după aceea. 

AIEA și-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea cu privire la centrala nucleară, cea mai mare din Europa, în contextul în care există temeri legate de o posibilă catastrofă nucleară. Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de comiterea unor atacuri asupra centralei, care se află încă aproape de linia frontului. 

Cele șase reactoare au fost oprite de luni de zile, însă centrala are nevoie de energie electrică și de personal calificat pentru a opera sistemele de răcire esențiale și alte elemente de siguranță. 

Tot duminică, trei persoane au murit după ce casa lor a fost lovită de un proiectil rusesc în orașul Huliaipole, în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, parțial ocupată, a afirmat guvernatorul regional Ivan Fedorov. 

 Mai târziu, în aceeași zi, alte două persoane au fost rănite într-un alt bombardament asupra orașului. Totodată, trei persoane s-au ales cu răni în urma unor bombardamente rusești din regiunea ucraineană Harkov, potrivit guvernatorului regional Oleh Syniehubov. 

În Rusia, o fetiță a murit și alte patru persoane au fost rănite după ce resturile unei drone ucrainene doborâte au căzut peste o mașină în care se afla o familie formată din șase persoane în regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina, a transmis guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite