Iohannis, discuții cu Biden și liderii NATO, de la 17.30

0
Publicat:

Klaus Iohannis va participa, joi, la consultările organizate de președintele Joe Biden cu liderii politici din NATO și UE, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

Joe Biden și Klaus Iohannis la Summitul NATO FOTO Presidency
Joe Biden și Klaus Iohannis la Summitul NATO FOTO Presidency

Biroul de presă de la Palatul Cotroceni a joi după-amiază că președintele Klaus Iohannis va participa la o „consultare” găzduită de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, cu liderii NATO și ai Uniunii Europene. 

Discuția va avea loc începând cu 17.30, aceasta fiind anunțată cu o oră înainte de Administrația Prezidențială. 

Blinken, în Ucraina

Anunțul întâlnirii, în format virtual, are loc în ziua în care secretarul de stat american Antony Blinken a sosit într-o vizită surpriză în Ucraina, prilej cu care a anunțat un ajutor de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina şi vecinii săi, pentru a putea face faţă Rusiei, relatează France Presse.

Șeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie. „Secretarul de stat şi-a dorit într-adevăr să efectueze această vizită pentru că este cu adevărat un moment important pentru Ucraina”, a declarat un oficial american, sub rezerva anonimatului, pentru sursa citată, potrivit Agerpres.

Contraofensiva ucraineană

Ucraina a accelerat în ultimele zile contraofensiva sa în sudul ţării, în zonele ocupate de forţele ruse, iar preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara că soldaţii ucraineni au preluat controlul asupra unor localităţi din nord-est, în regiunea Harkov.

Noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului este compusă din 675 milioane de dolari asistenţă directă sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament american pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi.

 Un miliard de dolari va fi împărţit între România, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia şi Slovenia, a precizat Departamentul de Stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite