Iohannis, de Ziua NATO în România: Vom continua să ne întărim profilul credibil strategic în interiorul Alianţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia sărbătoririi în România a Zilei NATO, afirmând că ţara noastră va continua să îşi întărească profilul credibil strategic în interiorul Alianţei şi îşi va respecta în totalitate angajamentele asumate.

„Momentul marchează aderarea ţării noastre la cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie şi la o comunitate de valori şi principii, dintre care se disting respectul faţă de democraţie şi statul de drept. Astfel, de aproape un deceniu şi jumătate, cetăţenii români se bucură de cele mai puternice garanţii de securitate şi apărare din istoria noastră naţională modernă", spune Iohannis, în mesajul său.

Preşedintele afirmă că, pentru România, „NATO a devenit parte a identităţii noastre ca naţiune" şi, în acelaşi timp, calea de materializare a intereselor naţionale de securitate. „Alianţa a oferit României democratice şansa de a-şi valida ireversibil vocaţia democratică şi pro-occidentală. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcţia României puternice în Europa şi în lume este strâns legată de acestea. Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conştientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat", mai spune liderul de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele vorbeşte şi despre deciziile luate la summitul NATO din 2016 şi despre evaluarea pe care o va face Alianţa în 2017, la reuniunea de la Bruxelles. „România va continua să-şi întărească profilul credibil strategic în interiorul NATO. Alocarea, începând cu acest an, a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, cea mai mare creştere bugetară de la aderarea efectivă, garantează faptul că suntem determinaţi să ne respectăm angajamentele recent asumate. Suntem şi vom fi alături de aliaţii noştri în teatrele de operaţii, în structurile de comandă şi în centrele de pregătire, precum şi în structurile politico-militare unde se pun bazele securităţii colective a tuturor cetăţenilor din ţările aliate şi partenere. Vom fi acolo pentru a putea spune cu mândrie nu doar că «România este în NATO», ci şi că «NATO înseamnă şi România»", subliniază şeful statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite