Iohannis a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Ucrainei. Şeful statului a subliniat că sunt inacceptabile încercările de recreare a unor „sfere de influenţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Presidency
FOTO: Presidency

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o convorbire telefonică cu omologul său din Ucraina, Volodymyr Zelenski, în contextul aniversării a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două state, dar şi al evoluţiilor îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Preşedintele Klaus Iohannis a adus în discuţie şi problemele legate de drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, îndeosebi privind protecţia identităţii lingvistice a etnicilor români. În acest sens, Preşedintele României a reiterat aşteptarea ca, pornind de la recunoaşterea identităţii între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistenţa „limbii moldoveneşti”, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Volodymyr Zelenski a menţionat că înţelege preocupările legate de drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române şi s-a arătat disponibil pentru identificarea de soluţii.

Cât despre situaţia de securitate din regiune, Klaus Iohannis a reiterat sprijinul ferm al ţării noastre pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială, precum şi pentru aspiraţiile sale europene şi euroatlantice.

Şeful statului a arătat că este inacceptabilă ameninţarea cu folosirea forţei şi tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum şi încercările de recreare a unor ,,sfere de influenţă” şi a reafirmat susţinerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-şi alege propriile opţiuni de politică externă şi de securitate. Iohannis a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea şi a apreciat comportamentul responsabil al Ucrainei în vederea evitării creşterii tensiunilor.

La rândul său, preşedintele Ucrainei a mulţumit României pentru sprijinul vocal şi activ atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi al NATO.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite