Ioana Băsescu: Firma de la care am cumpărat terenul nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Basescu FOTO Mediafax

Ioana Băsescu a declarat, miercuri, într-un punct de vedere remis în urma deciziei comisiei parlamentare de anchetă Călăraşi, că inactivitatea societăţii de la care a achiziţionat terenul din Nana nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului încheiat.

Ioana Băsescu precizează că „normele legale incidente contribuabililor inactivi nu sancţionează cu nulitatea operaţiunile efectuate de aceştia în perioada de inactivitate, ci doar le aplică un regim fiscal special“.

Ioana Băsescu se referă în punctul de vedere transmis la „ideea unei nulităţi a contractului de vânzare cumpărare având ca obiect o suprafaţă de teren pe raza comunei Nana, judeţul Călăraşi“ în care are calitatea de cumpărător, rezultată în urma unei conferinţe de presă a comisiei parlamentare.

„Alegaţia inserată (...) este, în mod evident, tendenţioasă şi fără un suport documentativ adecvat, deşi, o persoană îndeplinind o demnitate electivă, nu îşi poate justifica iresponsabilitatea afirmaţiilor cu necunoaşterea legilor în vigoare. Susţinerile unor membri ai comisiei, inclusiv ale - până de curând cititoarei de prompter - Gabriela Vrânceanu-Firea şi ale doctorului în drept Victor Viorel Ponta dovedesc incompetenţă, neputând fi încadrate decât în categoria de propagandă total antagonică unei cunoaşteri temeinice a legislaţiei în domeniu, lucru de altfel regretabil pentru membri ai Parlamentului şi ai Guvernului României“, se arată în punctul de vedere transmis de Ioana Băsescu.

Ea menţionează, în acest context, că în Codul de Procedură Fiscală al României, cu modificările şi completările corespunzătoare, „se conferă, chiar şi neiniţiaţilor, o definiţie facilă, clară, neechivocă a calităţii de contribuabil inactiv", în primul alineat al articolulului 781: "(1) Contribuabilii persoane juridice sau orice entităţi fără personalitate juridică se declară inactivi şi acestora le sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (11) şi 12 din Codul fiscal dacă se află în una dintre următoarele situaţii: [...]“.

„Astfel, orice persoană sau entitate cu minime cunoştinţe de limba română şi cu un nivel mediu al capacităţilor intelectuale poate înţelege, lecturând textele de lege la care articolul anterior citat face referire (art. 11 alin. (11) şi 12 din Codul fiscal) faptul că legea permite expres societăţilor declarate inactive să desfăşoare activităţi economice; Codul Fiscal reglementează, pentru acest tip de contribuabil, în această ipoteză specială, un tratament fiscal aparte, după cum urmează: «Art. 11. Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal (1)(11) Contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, declaraţi inactivi conform art. 781 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor şi taxelor prevăzute de prezenta lege, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate. [...]“, se mai arată în comunicat.

Ioana Băsescu mai spune că „în încercarea de a fi pe înţelesul tuturor celor care, fără aptitudini reale de lectură a textelor legale, îşi manifestă, totuşi, pseudoveleităţi şi aspiraţii evidente către poziţii active în comisii de anchetă, precizează că inactivitatea societăţii de la care a achiziţionat imobilul teren ce a făcut obiectul controlului parlamentar al Comisiei «Nana» nu poate fi sancţionată cu nulitatea actului încheiat - chestiune neinspirat amintită de diletanţi în ştiinţa dreptului - ci include operaţiunea comercială amintită în ipoteza specială permisă de lege şi anticipată de legiuitor, enunţată în alineatul 12 al art. 11 din Codul FIscal, respectiv: «Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la contribuabili persoane impozabile stabilite în România, după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi conform art. 781 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită şi/sau a achiziţiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului potrivit Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare»“.

Aceasta afirmă că, „în dorinţa de a respecta acurateţea textului legal, doreşte să menţioneze că singura referire la noţiunea de «factură» existentă în legea societăţilor comerciale nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, este cea cuprinsă în art. 74 şi nu are nici o legătură cu afirmaţiile vehiculate în media, în mod incompetent şi mincinos de unii membri ai comisiei, ci se referă la modalitatea de completare a facturilor fiscale, fără a face precizări referitoare la activitatea sau inactivitatea societăţii“.

Comisia parlamentară Călăraşi susţine că, având în vedere că societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacţiei, contractul de achiziţie este lovit de nulitate.

Această concluzie a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută de membrii comisiei.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat că, la data tranzacţionării terenurilor, respectiv şi a semnării contractului de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL şi Ioana Băsescu, societatea italiană nu mai era activă.

Firea a menţionat că inactivitatea firmei a fost declarată de Fisc şi, potrivit legii, toate contractele încheiate de aceasta, inclusiv cel din 9 septembrie 2013, sunt lovite de nulitate.

Firea a invocat prevederile Legii societăţilor comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt inactive.

Gabriela Firea a spus că societatea Berfige nu putea face tranzacţii deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanţurilor necontabile.

Preşedintele comisiei, Mihai Fifor, a precizat că raportul va fi depus, miercuri, la Birourile permanente reunite, urmând să fie prezentat plenului după Paşti.

Firea a spus însă că raportul este finalizat în proporţie de 90% şi că membrii comisiei mai au nevoie de anumite documente şi să facă şi alte audieri. Ea a arătat că membrii comisiei vor audia din nou notarul care a înregistrat tranzacţia, având în vedere noile informaţii care au parvenit comisiei.

Citeşte şi:

Comisia Călăraşi: Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu, nul

Comisia parlamentară Călăraşi susţine că, având în vedere că societatea de la care Ioana Băsescu a cumpărat terenul de la Nana era inactivă la data încheierii tranzacţiei, contractul de achiziţie este lovit de nulitate. Emilian Duca, consultant finaciar contactat de „Adevărul“, spune că, dimpotrivă, contractul este valabil pentru că a fost înregistrat la notar.

Băsescu, la bilanţul MAI: Aud că s-au găsit nereguli la Nana. Rog DNA şi procurorii să ancheteze cazul şi va răspunde inclusiv preşedintele ţării!

Preşedintele Traian Băsescu a participat, marţi, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Afacerilor Interne. Cu acest prilej, el le-a transmis şi un mesaj în nume personal celor prezenţi: să demareze rapid investigaţia în cazul terenurilor achiziţionate la Nana. El a adăugat că, în cazul în care se găsesc nereguli, va răspunde personal în faţa legii.

Victor Ponta, despre controlul la Nana: Un lung şir de retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Băsescu

Inspectorii guvernamentali din cadrul trimişi la Oficiul de Cadastru Călăraşi, pentru terenurile din Nana, au descoperit că 80% dintre terenuri sunt returnate ilegal, rezultând un lung şir de infracţiuni şi retrocedări ilegale, iar beneficiarul final din 2013 este Traian Băsescu, potrivit declaraţiilor realizate luni seară de Victor Ponta în cadrul unei emisiuni de televiziune a Antenei 3.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri