Ioan Rus, despre cazul Năstase: ”A fost realmente o tentativă de sinucidere"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat, duminică, la Realitatea TV, că a discutat cu Adrian Năstase la telefon în seara în care fostul premier a fost condamnat, în încercarea de a rezolva elegant situaţia şi pentru a nu afecta imaginea României.

Ioan Rus a explicat de ce poliţiştii care s-au prezentat la locuinţa lui Năstase erau în civil şi ce a discutat cu acesta telefonic. "A fost realmente o tentativă de sinucidere", a apreciat ministrul.

"Noi am primit spre executare un mandat în legatură cu Năstase. Am discutat cu comanda Poliției Române despre cum se procedează (...) În situaţia în care ai date certe că persoana condamnată e la domiciliu şi nu deschide Poliţiei, eşti obligat să faci tot ce e necesar să duci la îndeplinire acel mandat. Mandatul trebuia pus în practică până la finele zilei. Era vorba de un fost premier. E o analiză aici. La sfârşitul zilei trebuie să respecţi legea, dar in interiorul acestei proceduri se analizează şi ce factor de risc există pentru opinia publică. Alternativa era să sară cu mascaţii gardul, să rupă uşa, ce impact ar avea pentru imaginea României? Aşa a apărut discuţia despre cum procedăm. Ar fi elegant să discutăm cu dânsul, a fost premier, erau sute de televiziuni afară, nu la orice mandat de aducere ai putea privi ce se intamplă, jumătate de oră mai târziu, pe CNN. S-ar putea să nu te onoreze pe tine ca ţară. Am observat că singurul care putea să sune eram eu, am intrebat dacă încalc vreo lege, mi s-a spus că nu. În consecinţă l-am sunat. I-am explicat despre ce e vorba, că trebuie să aplicăm legea şi că nu putem negocia aplicarea deciziei", a susţinut Ioan Rus.

El a adăugat că discuţia cu Năstase a fost civilizată. "Să nu se întâmple să rupem uşa, să nu ne facem de minune în faţa unei lumi întregi. Intenţia mea a fost de a respecta întocmai legea şi de a pune în practică o decizie judecătorească. În discuţia respectivă mi s-a părut şi depresiv şi mi-a spus: 'Te rog să mă înţelegi, eu nu voi părăsi această locuinţă', ceva în genul acesta. Nu ştiu dacă a spus 'E dreptul meu să decid', e un detaliu. Cert e că mi-a spus că nu va părăsi casa. Mi s-a părut extrem de bulversat de tot ce se întâmplă. M-am gândit că există diverse riscuri, inclusiv ăsta. Am discutat cu comanda Poliţiei, i-am rugat - cu toţii am stabilit, n-a fost o decizie singulară - să meargă poliţişti civili, să nu existe încă un element de presiune psihică, să nu fie sirene, să nu creăm un spectacol. L-am rugat pe Adrian Năstase că cel mai elegant ar fi să ne deschidă, să permită intrarea maşinii de poliţie în curte, să nu-l plimbăm cu cătuşele la mâini prin stradă. Nu mi se părea o chestiune demnă, pentru ce a făcut pentru români în general", a completat ministrul.

El a precizat că a vrut să fie pregătit în cazul în care i s-ar fi făcut rău lui Adrian Năstse sau familiei lui, motiv pentru care, i-a rugat pe colegi să dispună existența unei salvări în zonă. "M-am gândit că va face ceva, fără să ştiu exact ce", a relatat Rus.

Întrebat dacă ar mai fi acceptat funcţia de ministru dacă ar fi ştiut că va trebui să gestioneze această situaţie, Rus a admis că e o intrebare dificilă şi că "s-ar mai fi gândit cu siguranţă".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite