Interzicerea traseismului politic, noua provocare a partidelor pentru liste mai „curate” de candidați

0
Publicat:

Promulgarea legilor care interzic candidaturile celor condamnați penal ar trebui să aibă ca rezultat alcătuirea de liste cu persoane fără mari probleme de integritate la alegeri. Cu toate acestea, un următor pas ar putea fi și interzicerea traseismului, prezent mai ales în prag de teste electorale.

Traseismul politic a fost mai mereu prezent în ultimele decenii FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Traseismul politic a fost mai mereu prezent în ultimele decenii FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legile care prevăd interdicţia de a candida şi a fi alese în funcţiile de senator, deputat, respectiv de primar, preşedinte al Consiliului judeţean, consilier judeţean și consilier local pentru persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea sau nu a fost dezincriminată fapta. Astfel, pe listele pentru alegerile locale și legislative din 2024, decidenții politici vor trebui să găsească persoane fără probleme cu legea, în sensul că nu mai e portița legală a candidaturilor celor care aveau pedepse de închisoare cu suspendare, cum a fost cazul Dragnea.

Anterior, Parlamentul votase, iar Iohannis promulgase o lege asemănătoare pentru candidații la alegerile prezidențiale.

Realizarea unor liste cu adevărat „curate” pentru toate tipurile de alegeri rămâne însă un obiectiv mai îndepărtat, întrucât liderii politici ar trebui să asigure și o listă de criterii de integritate pentru curățarea internă a formațiunilor. Iar un astfel de criteriu este interzicerea traseismului.

Problema traseismului

Traseismul politic, adică trecerea de la un partid la altul, în special de la unul de opoziție la unul aflat la putere sau pe cale să ajungă la putere, a fost mai mereu prezent în ultimele decenii, în aproape toate partidele. Iar formațiunile aflate la guvernare au uitat promisiunile lor privind integritatea, trecând la racolare de parlamentari din opoziție, în funcție de majoritatea din legislativ în pragul alegerilor parlamentare sau de primari în prag de alegeri locale.

PSD a marșat în 2020 (când era în opoziție) pe ideea unei liste de persoane fără probleme de integritate, scăpând de majoritatea politicienilor controversați. Și PNL a încercat acest lucru, cu toate că, fiind la putere în prag de alegeri, a mai ocolit criteriile de integritate, cum ar fi preluarea în partid a mai multor foști aleși ai Pro România sau a unor foști PSD-iști.

În prezent, Coaliția are o majoritate solidă, dar asta nu a împiedicat partidele să primească în rândul ei parlamentari aleși pe lista unor partide de opoziție. De exemplu, PSD l-a acceptat în partid pe senatorul George Mîndruță, până în primăvară senator USR, în timp ce PNL a primit-o pe fosta deputată USR Marciana Ozmen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite