Intelectualii îi critică pe politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul pentru Dialog Social (GDS) s-a constituitla 31 decembrie 1989 FOTO arhivelenationale.ro
Grupul pentru Dialog Social (GDS) s-a constituitla 31 decembrie 1989 FOTO arhivelenationale.ro

Intelectualii s-au reunit miercuri pentru a discuta despre indiferenţa arătată de clasa politică actuală faţă de aceştia şi despre cum se cheltuiesc banii publici la Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTV).


„Vedem că licitaţiile publice se găsesc la un nivel inexplicabil faţă de anii trecuţi. Licitaţiile sunt împărţite în loturi, ceea ce este interzis prin legislaţie“, şi-a început discursul Laura Ştefan, specialist în drept constituţional. `

Eugen Vasiliu, fost preşedinte al Comisiei de Cultură de la Senat, a atras atenţia şi asupra legislaţiei care reglementeză aceste instituţii publice. „Tot răul este în lege. Este un amestec între ticăloşie şi şi prostie. Veneau şi îmi spuneau colegi, preşedintele ( n.r. SRR sau SRTV) este al nostru? În lege, Parlamentul are control, dar este controlul lor. Natura juridică a televiziunii şi radioului este neclară, ceea ce favorizeză imposibilitatea de a controla. Nu este clară nici natura taxei pe care o plătim. Natura Consiliului de Administraţie, de asemenea, nu este clară“, a susţinut Vasiliu.

„Dan Hăulică a fost ignorat“

Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi-a desemnat patru reprezentanţi pentru a merge în Parlament să semnaleze aceste probleme care se petrec la SRR şi SRTV. Aşadar, Valentin Moise, membru al Consiliului de Administraţie de la SRR, a făcut o cerere de a participa la dezbaterile din cadrul Comisiei de Cultură de la Camera Deputaţilor.  Moise a mers însoţit de către ambasadorul Dan Hăulică, scriitoarea Ioana Diaconescu şi de către jurnalista Teodora Stanciu.

„Ieri, am fost la Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor ambasadorul Dan Hăulică, scriitoarea Ioana Diaconescu şi Valentin Moise, membru al Consiliului de Administraţie Radio România. Dup ce am aşteptat o jumătate de oră la poartă, am fost invitaţi în sala de şedinţă, asistând la ordinea de zi. După lupte seculare, Valentin Moise a fost invitat la microfon. După ce a încheiat Valentin Moise, Gigel Ştirbu a a spus că şedinţa se încheie. Cum aşa? Am venit să dicutăm. El a spus că v-am permis să asistaţi. Nu e posibil să să nu îi ceri scuze domnului Hăulică după un astfel de comportament“, a povestit, indignată, jurnalista Teodora Stanciu.

Reacţia Teodorei Stanciu a fost aplaudată de către participanţii la dezbatere. „Clasa politică nu este prezentă pentru că nu vrea. Nu s-a vrut ca ca TVR să aibă Liga 1, a fost presiune politică, pentru că a vrut-o Voiculescu. Parlamentul poate demite Consiliul de Administraţie în fiecare an, politica îţi pică raportul“, a completat Rodica Culcer, director al Direcţiei de Ştiri la TVR.

„La audieri s-a înscris doar Valentin Moise“

În replică, preşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu, a explicat că la audieri s-a înscris doar Valentin Moise, căruia i s-a permis să ia cuvântul. „Am respect pentru domnul Hăulică, dar nu puteam ieşi dintr-o anumită rigoare. La audieri s-a înscris doar Valentin Moise care a venit cu nişte invitaţi. La solicitarea domnului Valentin Moise, a fost audiat. Trebuia să spună înainte că doreşte şi domnul Hăulică să ia cuvântul. Nu suntem comisie de control, ci comisia de cultură“, a declarat Ştirbu, pentru „Adevărul“.

Gheorghe Iancu, specialist în drept constituţional, îl contrazice pe Gigel Ştirbu şi susţine că un control asupra acestor instituţii intră în competenţa Comisiei de Cultură. „În aer pluteşte infracţiunea. Din punct de vedere al Parlamentului, ultimul articol vorbeşte de control parlamentar asupra acestor instituţii. Comisia de Cultură ar putea face un control la SRTV şi SRR. Coaliţia actuală ne duce către un totalitarism capitalist. Actuala clasă politică izolează şi ignoră. Acestea sunt metode comuniste. Uitaţi-vă în piaţă. Parlamentul ar putea face mult pe acel text. Comisia ar trebui să reacţioneze şi să controleze acel buget“, a afirmat Iancu, prezent la dezbaterea GDS.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite