Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, despre anchetele pe bandă de la DNA: „România a înteţit ritmul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Însărcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson, i-a acordat, recent, un interviu jurnalistului Dan Turturică, în cadrul căruia oficialul american vorbeşte despre relaţiile dintre România şi SUA, despre numirea noului director SRI, Eduard Hellvig, dar şi despre anchetele efectuate de procurorii anticorupţie.

In interviul publicat pe site-ul jurnalistului Dan Turturică, turturica.ro, Dean Thompson se declară optimist cu privire la evoluţia parteneriatului România-SUA, vorbeşte despre ritmul în care se succed anchetele DNA, dar şi despre vizita directorului FBI, James  Comey.

Întrebat dacă se teme de un “exces de zel” din partea DNA, aşa cum au insinuat, de altfel, mai mulţi lideri politici, Thompson a negat.

“Cred că cel mai important lucru pe care eu pot să îl comentez este importanţa protejării instituţiilor şi a capacităţii lor de a ancheta cazuri. Acuzaţiile trebuie să fie anchetate şi analizate în mod profesionist. Aş menţiona că ceea ce vedeţi este o reflectare a seriozităţii sporite cu care întregul stat român, toate părţile implicate au spus: ne angajăm să luptăm împotriva corupţiei, să consolidăm statul de drept, aşa că trebuie să facem progrese. Cred că ceea ce se întâmplă este doar o recunoaştere a faptului  că România a înteţit ritmul”, a arătat însărcinatul cu afaceri al SUA.

De asemenea, întrebat dacă a fost luat prin surprindere de demisia fostului director SRI, George Maior, Thompson a răspuns că “astfel de lucruri se întâmplă când există o nouă administraţie ”. În ce priveşte numirea lui Eduard Hellvig la şefia SRI, Thomspon a fost întrebat dacă oficialii americani au fost informaţi dinainte cu privire la numele persoanei desemnate să ocupe fotoliul de director al Serviciului Român de Informaţii.

“Este o întrebare pe care am mai auzit-o. Cred că singurul lucru pe care este adecvat să îl spun este că numirile pentru astfel de posturi sunt chestiuni care privesc instituţiile de stat româneşti adecvate, nu SUA”, a explicat Thompson.

Întrebat ce le-ar transmite românilor “care cred că lipsa prelungită a unui ambasador SUA în România este un semn al scăderii interesului administraţiei americane faţă de ţara noastră”, Thompson a răspuns că procesul de selecţie are loc la Washington, dar şi-a manifestat convingerea că SUA “vor avea din nou ambasador”.

“Nu vă pot spune exact când, dar vom continua să dezvoltăm relaţia şi până atunci”, a conchis el.

Citeşte şi:

Victor Ponta: N-am discutat niciodată cu doamna Udrea despre procurori. Probabil că dânsa a vrut să se dea mai importantă

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a vorbit duminică seară, în cadrul unei emisiuni a postului B1 TV, despre declaraţiile Elenei Udrea care susţinea că a discutat cu liderul de la Palatul Victoria numirea Laurei Codruţa Kovesi ca şefă a DNA, infirmând afirmaţiile fostului ministru din perioada guvernelor Boc.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite