Iluziile pe care le vinde AUR în programul de guvernare al partidului | ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de guvernare al AUR, pe lângă propuneri de măriri de alocații, burse și salarii, vine cu promisiuni care nu ar trece niciodată de CCR sau care contrazic exact comportamentul legislativ al formațiunii.

Simion și Târziu vor 300 de parlamentari, dar propun încă 114 în diaspora FOTO Inquam Photos
Simion și Târziu vor 300 de parlamentari, dar propun încă 114 în diaspora FOTO Inquam Photos

Una dintre promisiuni este că pensiile speciale aflate în plată cu venituri cumulate care depășesc leafa președintelui țării vor fi impozitate cu 90%. „Pensiile speciale aflate în plată cu venituri lunare cumulate mai mari decât salariul președintelui țării se va impozita cu 90% partea care depășește salariul președintelui și care nu este bazată pe contributivitate“, e formularea din programul AUR. Însă Curtea Constituțională a mai arătat că nu poate avea loc o supraimpozitare a pensiilor, pentru că s-ar ajunge la o confiscare. Decizia a fost dată în 15 decembrie 2020, când Parlamentul dorea o supraimpozitare de 85% a pensiilor speciale de peste 7.000 de lei.

Tot la categoria pensii, AUR vrea ca nimeni să nu mai poată beneficia de pensie până în momentul în care atinge vârsta standard de pensionare, adică, în prezent, 65 de ani pentru bărbați şi 63 de ani pentru femei. Însă dincolo de pensionarii speciali, sunt și cei care sunt din grupa a II-a de muncă, persoane cărora ar putea să le fie redusă vârsta de pensionare cu până la 10 ani. Aici intră cei care cu lucrat cu radiații ionizante, vopsitorii, în sudură, elemente pirotehnice, diferite uzine chimic sau metalurgice etc. Sunt meserii unde sănătatea este pusă în pericol. În schimb, AUR promite că vârsta de pensionare nu va crește.

În ceea ce-i privește pe parlamentari, din cei 466 din legislatura 2020-2024, AUR vrea să reducă numărul la 300 de aleși, cum s-a votat la referendumul din 2009, încă neaplicat. Însă, în același timp, George Simion (președintele partidului) și Claudiu Târziu (liderul senatorilor AUR) au un proiect de lege în Parlament, aflat în sertarele Camerei Deputaților, prin care cer să crească numărul deputaților și senatorilor de diaspora la 120. În prezent, numărul lor este de 6. Prin urmare, dorința e de reducere, dar demersul legislativ e de mărire.

Măriri de salarii și alocații cu până la 500%

De la mic la mare, AUR vine cu promisiunea de măriri a veniturilor. Astfel, partidul dă asigurări că alocațiile copiilor vor creşte la un sfert din salariul minim pe economie. În momentul de față ar însemna o alocație de 750 de lei. Cifrele la zi arată că alocația unui copil între 2 și 18 ani e de 256 de lei, în timp ce la cei sub doi ani e de 631 de lei (în anul 2021 erau de 214 lei, respectiv 427 lei). Practic, ar fi creștere de aproape 500% a alocațiilor. De asemenea, bursele sociale, acum la 200 de lei, ar ajunge tot la un sfert de salariul minim, deci 750 de lei, fiind vorba de o creștere peste 300%.

Pentru salariați e promisă reducerea drastică a taxelor, a contribuțiilor la sistemul de pensii, asigurări sociale și sănătate până la un nivel maxim cumulat de 25% din salariul angajatului pentru primii 5.000 de lei din salariul brut. În prezent, 45% din muncă e taxată (CAS – 25%, CASS – 10% și impozit pe venit – 10%).

Într-o perioadă în care statul e pe cale să restrângă dreptul la voucherele de vacanță, AUR vrea să încurajeze turismul românesc prin acordarea acestor beneficii inclusiv pentru sectorul privat. Nu spune însă de unde va da banii pentru aceste vouchere de vacanță, dacă de la bugetul de stat sau dacă vor fi luați direct din impozitul de venit al fiecărui angajat. Mai mult, apare și „o limitare a perioadelor de aplicare prin excluderea perioadelor aglomerate“.

Un tratament preferențial este cel pentru familiile cu trei sau mai mulți copii, adică promisiunea unor împrumuturi cu dobândă subvenționată pentru achiziționare de locuințe, pentru un autoturism nou, plus scutire de impozite pe autovehicule, terenuri și locuințe, dacă valoarea lor nu depășește 500.000 de lei.

Nostalgii de dinainte de 1989

Cei de la Alianța pentru Unirea Românilor menționează naționalizarea mascată a OMV-Petrom și a altor companii din domeniile strategice, ale căror acțiuni vor fi recuperate treptat. „Pachetele majoritare de acțiuni OMV-Petrom și ale altor companii strategice vor fi recuperate treptat, prin intermediul unei despăgubiri corecte, după ce se va verifica îndeplinirea tuturor obligațiilor contractuale, inclusiv a celor de la vânzare“, arată programul AUR. În timp, tendința pieței e inversă. De exemplu, în prima zi de listare a Hidroelectrica la Bursă, 12 iulie, acțiunile celei mai valoroase companii românești s-au apreciat cu 5,77% (capitalizare de 49,6 miliarde de lei). Potrivit „Ziarului Financiar“, creșterea valorii se traduce inclusiv în bani în buzunarele românilor, adică a milioanelor de români care au pensie privată în Pilonul II. 

Formațiunea vrea și ca exportul unor resurse, nefiind însă clar care sunt acestea, să fie interzis temporar, iar prelucrarea materiilor prime va fi obligatorie. În schimb, în zona Mării Negre ar vrea dezvoltare ca-n Dubai. „Susținem realizarea de insule și peninsule artificiale prin acceptarea de investiții private în zona Mării Negre (precum în Dubai)“, arată programul de guvernare al AUR. 

În schimb, formațiunea vrea relaxarea regulilor de control realizate la agenții economici. „Reducem presiunea asupra mediului de afaceri. Instituțiile statului nu vor putea controla mai mult de o dată pe an același agent economic, în lipsa constatării unor nereguli“. Nu sunt, pe de altă parte, precizări privind cazuri cum sunt cele întâlnite mai ales în sezonul estival la mare, când sunt necesare controale periodice, în funcţie de fluxul de turişti.

AUR propune, pentru a încuraja sportul în masă, inclusiv reînvierea Daciadei. Înainte de 1989, șase ediții de competiții sportive, purtate la nivel de fabrici, au fost organizate, pentru a încuraja sportul în masă.

„Recâștigarea“ demnității și „impunerea“ în relațiile cu partenerii

În programul de guvernare, AUR subliniază că va „impune“ respectarea tratatelor în vigoare de către partenerii europeni și euro-atlantici și recunoașterea rolului României ca aliat și stat membru cu drepturi egale. Un stat însă nu poate impune nimic, fiind necesar mereu consensul între state. AUR promite și aderarea la Schengen, deși în prezent relațiile externe ale Alianței cu partidele aflate la guvernare se mărginesc la contacte cu cele din Polonia și Italia, fără pârghii în state problematice precum Austria și Olanda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite