Guvernul va stabili o schemă de ajutor de minimis pentru construirea instalaţiilor de reciclare a deşeurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va stabili o schemă de ajutor de minimis pentru construirea instalaţiilor de reciclare a deşeurilor, a anunțat premierul Nicolae Ciucă în ședința Executivului, precizând că este vorba despre o sumă de aproximativ 26 de milioane de euro.

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

  „Un alt subiect important este cel legat de mediu. Este o temă care nu ţine doar de perspectivele de viitor pe care noi le-am asumat, este o temă care intră, şi mă bucur foarte mult pentru acest lucru, în sfera de preocupări a tinerilor. Astăzi, în şedinţa de Guvern, stabilim o schemă de ajutor de minimis - este vorba de un mecanism de sprijin pentru construirea instalaţiilor de reciclare a deşeurilor. Discutăm de un ajutor în valoare de aproximativ 26 de milioane de euro. De aceşti bani vor beneficia atât IMM-urile, cât şi întreprinderile mari", a declarat Nicolae Ciucă în debutul şedinţei de Guvern.

Totodată, șeful Guvernului şi-a exprimat convingerea că demersurile asumate de Ministerul Mediului vor fi continuate pentru a putea reduce efectele negative ale deşeurilor asupra mediului.  

Reciclarea în România, misiune imposibilă

România plăteşte aproape 200 de milioane de euro pe an către Uniunea Europeană (UE) pentru ambalajele de plastic pe care nu le reciclează. De aceea, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor încearcă să-i convingă pe cetățeni că trebuie să recicleze deșeurile pentru a atinge ţintele de colectare şi reciclare impuse de Europa.

În acest sens, anul trecut, a fost lansată prima campanie naţională de informare şi educare a publicului privind modul de reciclare a deşeurilor, derulată de o instituţie publică, care are un buget de 10 milioane de lei şi se va derula timp de un an.

  Potrivit ministrului de resort, anual, autorităţile publice locale sunt obligate să plătească o serie de contribuţii la Fondul pentru Mediu atunci când nu realizează ţintele de colectare şi reciclare impuse de Comisia Europeană şi, implicit, de Ministerul Mediului. „În 2020, comunităţile, prin primăriile centrale, au plătit peste 110 milioane de lei, pentru nerealizarea ţintelor la nivel de comună sau oraş. Această sumă a crescut la 224 de milioane de lei, în 2021, şi probabil că va creşte şi în 2022. Sunt bani care ar fi putut fi redirecţionaţi către investiţii absolut necesare la nivel local – creşe, grădiniţe, spitale”, a subliniat demnitarul.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite