Guvernul dezbate noua lege a asistenței sociale. Ciolacu: Cazuri precum cele ale azilelor groazei nu vor mai putea exista

0
Publicat:

Guvernul dezbate astăzi legea pentru modificarea și completarea legii privind asistența socială. Premierul a anunțat că sistemul de asistență socială va fi reformat „din temelii” și că situații precum cel al azilelor groazei nu vor mai exista.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: GOV
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO: GOV

„Astăzi avem în dezbatere legea pentru modificarea și completarea legii privind asistența socială. Cum am promis începem să reformăm din temelii întregul sistem de asistență socială, iar acesta este primul pas. Prin noul cadru legislativ, cu certitudine, cazuri precum cele ale azilelor groazei din ultimele luni nu vor mai putea exista”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Marcel Ciolacu a subliniat că noua legislație va veni cu schimbări majore în domeniul asistenței sociale, punctând că vor fi înăsprite criteriile de acreditare și licențiere și vor exista și sancțiuni penale.

„Noua lege vine cu schimbări majore, au fost înăsprite criteriile de acreditare și licențiere a serviciilor sociale. Nu mai permitem funcționarea vreunui centru social fără vizita în teren a specialiștilor în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licențiere. Licența provizorie se reduce de la 12 luni la 3 luni și de asemenea, introducem controale inopinate, pentru că furnizorii trebuie să respecte constant legea. În premieră introducem sancțiuni penale pentru că încălcările noii legislații, iar amenzile cresc până la 100.000 de lei”, a precizat premierul României.

La finalul lunii august, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, au avut o întrevedere cu organizațiile neguvernamentale din domeniul asistenței sociale.

La acea vreme, ministrul Simona Bucura Oprescu precizat că prioritățile Executivului sunt „evizuirea criteriilor de acreditare, revizuirea prevederilor legale existente privind licențierea provizorie și obligațiile furnizorilor de a atinge cel puțin 90% din standardele de calitate, reducerea duratei de valabilitate a licenței provizorii, introducerea de noi exigențe cu privire la obținerea licenței definitive, întărirea capacității instituționale a funcției de control, monitorizare și îndrumare”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite