Iohannis, întrevederi cu mai mulți șefi de stat. Securitatea regională, temă principală
0Președintele României, Klaus Iohannis, a avut discuții, joi, cu mai mulți lideri de stat, printre aceștia fiind și cel al Poloniei, tema principală fiind securitatea în Flancul Estic al NATO.
„Președintele Klaus Iohannis: Am avut un schimb de opinii aprofundat cu Președintele Poloniei, Andrzej Duda, în marja Summitului I3M (n.r.- Inițiativa celor Trei Mări) la București. Ca parteneri strategici pe Flancul Estic, am discutat despre interese de securitate comune și modalități de întărire a cooperării bilaterale prin formatele regionale eficiente B9 (n.r. - București 9) și I3M”, se arată într-un mesaj al Administrației Prezidențiale, publicat pe pagina sa de Facebook.
Anterior, șeful statului s-a văzut cu șeful de stat al Letoniei, fiind prezentat un mesaj similar, pe același canal de informare. „Discuții excelente cu Președintele Republicii Letonia, Edgars Rinkēvičs, cu privire la aprofundarea cooperării noastre bilaterale vibrante, la evoluțiile războiului împotriva Ucrainei, la consolidarea Flancului Estic al NATO, al Formatului B9 și a Inițiativei celor Trei Mări. Vom continua să sprijinim Ucraina și să asistăm Republica Moldova în aceste vremuri dificile”.
Prezent la Forumul de Afaceri al I3M
Liderul de la Palatul Cotroceni a mers joi dimineață la Parlament pentru a participa la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.
„Am participat astăzi la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, care va completa deciziile substanțiale pe care le-am adoptat la Summitul de ieri. În circumstanțele actuale, consolidarea conectivității civile, dar și militare între nordul și sudul regiunii este un obiectiv politic regional major. În contextul războiului împotriva Ucrainei, datorită poziției strategice a Portului Constanța și a porturilor de pe Dunăre, România s-a transformat în cel mai mare hub european de cereale. Constanța este un reper și pentru alt proiect emblematic– calea ferată Rail2Sea, între Constanța și Gdansk. Via Carpathia este un alt proiect strategic regional de infrastructură, care leagă portul lituanian Klaipeda, la Marea Baltică, de portul grecesc Salonic. Totodată, prin construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă și dezvoltarea primei centrale de reactoare modulare mici din Europa și a doua din lume, România poate deveni un furnizor important de securitate energetică în plan regional și pentru întreaga Uniune Europeană”, a afirmat șeful statului.
Tot joi este programată o întâlnire cu John Kerry, reprezentantul special al reședintelui Statelor Unite ale Americii pentru climă.