Grupul ALDE şi eurodeputaţii PNL afirmă că au susţinut la vot în PE candidatura lui Leonard Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul ALDE şi eurodeputaţii PNL precizează că au susţinut candidatura ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru Curtea Europeană de Conturi, inclusiv la votul de marţi seară din plenul Parlamentului European, respingând astfel acuzaţiile formulate de reprezentanţi ai PDL.

"Grupul ALDE a votat ieri pentru numirea lui Leonard Orban la Curtea de Conturi Europeană şi regretă că această candidatură nu a fost susţinută de majoritatea Parlamentului", se menţionează într-un comunicat al grupului transmis miercuri.

Theodoros Skylakakis, purtătorul de cuvând al Grupului ALDE din Comisia de Control bugetar, care evaluează competenţa candidaţilor pentru Curtea de Conturi Europeană, a considerat că Orban este "potrivit pentru acest post".

De asemenea, în comunicat se menţionează că votul a fost secret, aşa cum se procedează în cazul tuturor numirilor individuale, însă este adăugată o anexă cu lista de vot a Grupului ALDE din care rezultă că recomandarea de vot a fost în favoarea candidaturii lui Orban.

Şi delegaţia europarlamentarilor PNL a transmis un comunicat, miercuri, în care respinge acuzaţiile europarlamentarului PDL Elena Băsescu potrivit cărora poziţia oficială a ALDE a fost de respingere a candidaturii lui Orban.

Elena Băsescu a postat pe Twitter un document scanat cu o listă de vot a ALDE, adăugând că, deşi liberalii acuză PDL de lobby împotriva lui Orban, poziţia oficială a ALDE a fost de respingere a candidaturii acestuia, scrie Mediafax.

"Delegaţia PNL în Parlamentul European respinge cu fermitate afirmaţiile mincinoase ale europarlamentarului PDL Elena Băsescu (...) Cei care au votat în mare majoritate împotrivă au fost reprezentanţii PPE. Elena Băsescu ori minte cu neruşinare ori este incapabilă să înţeleagă semnificaţiile documentelor oficiale ale PE. Din aşa-zisa dovadă pe care a prezentat-o public în susţinerea acuzaţiilor aduse ALDE, nu reiese faptul că poziţia oficială a Alianţei a fost una împotriva lui Leonard Orban", se menţionează în comunicatul Delegaţiei PNL, care adaugă că în şedinţa conducerii ALDE de marţi s-a decis susţinerea candidaturii.

Eurodeputaţii PNL mai susţin că PDL manifestă în PE o "atitudine antinaţională" şi că este "inacceptabil" că democrat-liberalii "exportă o bătălie politică internă la nivel european, astfel încât un demnitar român, care se bucură de reală apreciere profesională în UE, să fie sabotat din cauza disputelor politicianiste promovate de PDL".

Şi eurodeputaţii PDL Cristian Preda şi Sebastian Bodu au declarat marţi că au fost colegi de la PNL care nu au susţinut candidatura lui Orban, iar aceştia au determinat şi alţi europarlamentari ALDE să voteze împotriva acestuia.

"E un eşec al lui Leonard Orban, care a căzut pradă orgoliului, crezând că, dacă a fost comisar, e bun pentru orice post. La Curtea Europeană de Audit se caută auditori. (...) E vorba şi de un eşec al lui Victor Ponta. Premierul nu a înţeles că opoziţia faţă de candidatura lui Orban nu a venit doar de la PPE, ci şi de la conservatori şi liberali (inclusiv din PNL!)", a afirmat Preda într-o postare pe blog.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, nu a primit, marţi seară, numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului European pentru ocuparea postului de la Curtea Europeană de Conturi, candidatura sa fiind respinsă.

Au fost înregistrate 294 de voturi "împotrivă" şi 269 de voturi "pentru". De asemenea, au fost exprimate şi 80 de abţineri din totalul de 643 de voturi înregistrate. Orban primise aviz negativ şi din partea Comisiei de Control Bugetar a PE pe 26 septembrie.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că renunţă la candidatura pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi în urma votului negativ primit, marţi seară, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.

"Am hotărât să îmi retrag candidatura, deşi votul PE are un caracter consultativ", a afirmat Orban.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite