George Maior a lăsat Comisia „Alegeri 2009“ fără obiectul muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al SRI, George Maior, a recunoscut că în noaptea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea, însă în calitate de prieten al acestuia, nu de director al SRI. Maior susţine că nu a făcut nimic ilegal şi nici imoral.

Comisia care anchetează fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2009 l-a audiat ieri pe unul dintre principalii „suspecţi“: George Maior, directorul de atunci al SRI şi actualul ambasador al României în SUA, căruia preşedintele Comisiei de anchetă, Mihai Fifor, i s-a adresat doar cu apelativul “Excelenţa voastră“.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu l-a întrebat direct pe George Maior dacă a fost sau n-a fost acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor din urmă cu opt ani, aşa cum susţine jurnalistul Dan Andronic. „În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare“, a afirmat Maior. Aşadar, a fost. Însă fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era privat. „Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate,  nu am ce să îmi reproşez“, a spus Maior.

Acuzat că sfidează Comisia
Liviu Pleşoianu (PSD), Robert Turcescu (PMP) şi Steluţa Cătăniciu (ALDE) l-au întrebat insistent pe Maior dacă în acea seară au mai fost alături de el Florian Coldea, pe atunci adjunctul său în conducerea SRI, şi Laura Codruţa Kövesi, la acea vreme procuror-general, însă Maior a refuzat să dea vreun răspuns. Tăcerea lui Maior l-a enervat pe Liviu Pleşoianu, care a acuzat că este „de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări“, în condiţiile în care Maior are o funcţie plătită din banii românilor. „Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei“, a spus Pleşoianu pe un ton ridicat.

Întrebat, în final, dacă există o problemă de moralitate ca directorul SRI să meargă la evenimente private alături de politicieni chiar în seara alegerilor, George Maior a răspuns: „Nu este nimic impropriu, fiind vorba de un eveniment privat. Asta este opinia mea. Nu erau asemenea evenimente dese, exact aşa cum bănuiesc că nu sunt dese nici la alţi reprezentanţi ai statului. Orice reprezentant al statului poate, cred eu, poate participa la un eveniment privat. Nu are nicio legătură calitatea mea de director SRI cu participarea la un eveniment privat. Ar fi însemnat ca timp de 9 ani să nu particip la absolut niciun fel de eveniment privat, ceea ce cumva e contrar naturii umane“.

Prietenia Maior-Oprea-Dâncu

George Maior a susţinut că se afla la Gabriel Oprea tocmai pentru că erau prieteni vechi. „L-am cunoscut de multă vreme pe domnul Gabriel Oprea. Aş putea spune că a fost şi este o relaţie de prietenie”, a răspuns ambasadorul României în SUA. Întrebat de Robert Turcescu ce realţie are cu Vasile Dîncu, George Maior a spus: „o relaţie de veche prietenie”. Cât despre Dan Andronic: „În timp a fost şi o relaţie de prietenie. Aveam discuţiie despre relaţii internaţionale, e un om foarte inteligent”. Referitor la procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Maior a susţinut că a fost „o relaţie strict profesională”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite