Geoană: Este clar că Rusia vrea să păstreze Republica Moldova în sfera de influență, la fel ca pe Ucraina

0
Publicat:

Mircea Geoană a afirmat, într-un interviu la Digi24, că Republica Moldova va fi ajută de NATO, UE și România să iasă din sfera de influență a Rusiei. Al doilea om din NATO susține că influența Rusiei asupra țărilor din fostul imperiu „este într-o puternică scădere”.

Geoană susține că Rusia își pierde influența în țările din fostul imperiu FOTO: Arhivă
Geoană susține că Rusia își pierde influența în țările din fostul imperiu FOTO: Arhivă

„Deci, în clipa de față Republica Moldova, după 30 de ani de la declararea Independenței și după războiul păcătos din Transnistria care a dus la această situație pe care o cunoaștem cu toții, la fel ca în Georgia, la fel ca în alte zone, are o șansă reală să evadeze din această geografie dificilă și să vină alături de noi și de ceilalți parteneri din UE, către Europa civilizată și cred că este un moment pe care trebuie să-l înțelegem la adevărata sa simbolistică. Pentru noi, pentru români, are o relevanță suplimentară, este evidentă și de aceea eu salut modul în care România și în lucrurile explicite, și în lucrurile mai subtile pe care le face, există o susținere la nivelul conducerii NATO, pe care eu o încurajez”, a precizat acesta, în timpul unui interviu la Digi24.

Oficialul a punctat că „este clar că această forță de influență a Federației Ruse în zona de periferie este în scădere”, menționând că toate țările din fostul imperiu rus „încearcă să găsească opțiuni și în alte direcții”.

Mircea Geoană a precizat că va avea o vizită la Chișinău, în viitorul imediat apropiat, în care va fi însoțit de un Comisar al Uniunii Europene, tocmai pentru a reitera sprijinul NATO și UE pentru demersurile Republicii Moldova de a părăsi zona de influență a Rusiei.

În ceea ce privește solicitările de sisteme antiaeriene ale Republicii Moldova, secretarul general adjunct al NATO susține că acestea au venit în momentul în care s-a confirmat că „Federația Rusă n-are limită în ceea ce privește dorința de a controla fostul imperiu”.

„Deci, nu sunt indicii de capacitate militară că Federația Rusă să poată să ajungă să facă joncțiunea Odesa-Transnistria. Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei, dar strategic, așa cum Federația Rusă vrea să păstreze Ucraina în sfera sa de influență, este clar că și pe Republica Moldova dorește să o păstreze”, a adăugat al doilea om din NATO, potrivit sursei citate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite