Geoană consideră că Ucraina va fi unul dintre „egalii în jurul mesei NATO” la Summitul de la Vilnius

0
Publicat:

Secretarul general adjunct al NATO susține că Ucraina va fi „unul dintre egalii în jurul mesei NATO” și va primi asigurări de securitate la Summitul de la Vilnius.

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO FOTO: Arhivă
Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO FOTO: Arhivă

„Evident, decizia cu privire la nivelul următoarei relaţii politice a NATO cu Ucraina va fi luată de liderii noştri la Vilnius. Eu nu pot să anticipez ceea ce liderii noştri vor decide. Dar există o conversaţie şi o decizie deja, să facem upgrade de relaţie politică, înlocuind actuala Comisie NATO-Ucraina în Consiliul NATO-Ucraina, ceea ce va face ca ucrainenii să fie nu membri NATO, dar să fie unii dintre egali în jurul mesei NATO; vor fi între Turcia şi Marea Britanie, deci nu aici pe post de invitat, ci acolo, cu toate consecinţele legate de capacitatea noastră de a lucra împreună cu dânşii şi a lua decizii împreună cu privire la securitatea naţională şi la viitorul Ucrainei. Ucraina va deveni membru al familiei euroatlantice. Uniunea Europeană i-a invitat, noi, la Bucureşti, la Summitul de la Bucureşti, am decis că vor deveni membri ai noştri”, a precizat oficialul la o întâlnire cu cadrele didactice și studenții militari, potrivit Agerpres.

Referitor la momentul în care Ucraina va deveni membru NATO, Geaonă a subliniat că „există condiţii în Ucraina pentru a putea să-i invităm este o chestiune politică şi probabil că liderii noştri vor avea până la summit şi la summit câteva alte componente".

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că susține sprijinirea Ucrainei pe termen mediu și lung pentru a putea rezista presiunii rusești.

„Discutăm nu despre garanţii de securitate, probabil că se va discuta, se discută deja - vom aştepta să vedem care e forma în care se cristalizează acest lucru, probabil nu prin NATO, într-o geometrie un pic mai variabilă - despre asigurări de securitate, care înseamnă că de fapt avem un sistem integrat şi pe termen mediu şi lung de a sprijini Ucraina să poată să reziste în faţa unei presiuni ruseşti. Chiar dacă acum sperăm să aibă mai puţine şanse - şi cred că Ucraina va izbândi în această luptă -, de-a lungul timpului, Rusia riscă să redevină periculoasă", a punctat Mircea Geoană, potrivit sursei citate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite