Parlamentarii întră în vacanță. Șanse mari de sesiune extraordinară pe timpul verii

0
Publicat:

Deputații și senatorii au încheiat astăzi, 30 iunie, prima sesiune parlamentară din acest an și vor intra în vacanță până la finalul lunii august. Însă, există șanse mari ca aceștia să se întoarcă pentru o sesiune extraordinară. 

Șanse mari pentru o sesiune extraordinară pe timpul verii FOTO: CDEP
Șanse mari pentru o sesiune extraordinară pe timpul verii FOTO: CDEP

Ultima săptămână din prima sesiune parlamentară a fost una de foc în ambele camere ale Parlamentului. Pe ultima sută de metri au fost adoptate trei proiecte de lege importante pentru Coaliție: eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul de pensie cu salariu de stat.

De asemenea, în ședința de miercuri au ajuns la votul final peste 60 de proiecte legislative. 

Șanse mari de sesiune extraordinară

Premierul României a precizat, după adoptarea în Parlament a reformei pensiilor speciale, că va avea loc o sesiune extraordinară dacă Curtea Constituțională găsește aspecte de constituționalitate la proiectul de lege.

„Jalonul cu pensiile speciale a trecut astăzi în Parlamentul României cu certitudine se va găsi cineva să atace aceste lege la CCR. Vom vedea decizia. Dacă este nevoie și Curtea găsește anumite aspecte de constituționalitate sunt ferm convins și vom avea o sesiune extraordinară astfel încât în aceste luni,cel târziu până pe 31 august, toate jaloanele din cererea 3 să fie îndeplinite”, a transmis Marcel Ciolacu.

O poziție similară a venit și din partea liderului de grup al deputaților PNL. Gabriel Andronache a precizat, într-o postare pe Facebook, că va exista o sesiune extraordinară pe timpul verii dacă va fi nevoie de ajustări la anumite proiecte de lege.

„Dacă vor fi necesare ajustări, după un eventual control de constituționalitate asupra unora dintre legi, ele se pot realiza rapid, în această vară. Important este ca statul român să primească fondurile din PNRR atât de necesare dezvoltării sale”, a adăugat liberalul.

Regulamentul Camerei Deputaților precizează că convocarea unei sesiuni extraordinare se face la cererea președintelui României, a Biroului Permanent sau a celor puțin unei treimi din numărul deputaților. Cererea se face face în scris și cuprinde ordinea de zi și perioada de desfășurare a sesiunii.

Este de precizat că în ultimii ani parlamentarii nu au mai fost convocați în sesiuni extraordinare.

Decizia CCR vine la final de iulie

Curtea Constituțională va dezbate miercuri, 26 iulie, sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la neconstituționalitatea prevederilor legii pensiilor speciale și cea referitoare la cumulul pensiei cu salariul de la stat.

„Termen sedinta de judecata - 26 iulie : - sesizarea ref. la neconstitutionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal; - sesizarea ref. la neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, se arată într-un comunicat de presă al ÎCCJ.

Argumentele ÎCCJ

În cazul legii privind pensiile speciale ÎCCj susține că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”. 

Și în cazul legii privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, ÎCCJ susține, de asemenea, că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”. Sunt invocate la acestea atât probleme de redactare, cât și de proceduri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite