Gaura bugetară îi încaieră pe liberali cu pesediștii

0
Publicat:

Banii lipsă de la bugetul de stat, atât de necesari în condițiile revendicărilor profesorilor ieșiți în strada, dar și altor categorii profesionale, au ridicat temperatura în Coaliție, PSD și PNL acuzându-se de incompetență în drămuirea fondurilor publice.

Adrian Câciu și Lucian Heiuș FOTO Inquam Photos/Mediafax
Adrian Câciu și Lucian Heiuș FOTO Inquam Photos/Mediafax

Primele discuții contondente au fost cele între Adrian Câciu (ministrul Finanțelor) și Lucian Heiuș (șeful ANAF). Ultimul a demisionat luni seară, fără a da explicații concrete despre gestul său, dar și cu mențiunea că în 2022 a crescut nivelul colectării la buget cu 58 de miliarde de lei (ajungând la 353,3 miliarde de lei).

În schimb, Câciu l-a acuzat pe Heiuș că încasările pe primele cinci luni erau mai mici față de programarea bugetară. „Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde de lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde de lei mai mici față de ce s-a declarat. Acești bani erau și sunt imperios necesari României”. În schimb, Lucian Heiuș i-a atras atenția ministrului Finanțelor că este în eroare, iar ANAF ar fi încasat 148 de miliarde, „cu 5,5 miliarde mai mult față de totalul declarat net”.

PSD a dat tonul

Partidul condus de Marcel Ciolacu, PSD, a început un atac în rafală la adresa lui Heiuș, indicat drept responsabil pentru lipsa banilor la bugetul de stat. Toate mesajele de atac au fost promovate prin canalele de comunicare ale partidului, deci asumate. „Domnul Heiuş şi-o fi dovedit performanţele, dar doar pe pârtie, la schi, nu la serviciu, având în vedere situaţia dezastruoasă a neîncasărilor la bugetul de stat. Normal, dacă ai alte preocupări, te şi ia prin surprindere problema colectării veniturilor, chestiune pe care atât ministrul Finanțelor cât și alți reprezentanți ai PSD din Guvern au semnalat-o de mai multă vreme”, a punctat președintele PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. Mai mult, acesta a subliniat că Adrian Câciu nu-l putea demite, că ar fi făcut acest lucru mai devreme.

La unison cu el au fost și alți lideri, ca Daniel Suciu (vicepreședinte al Camerei Deputaților), Radu Cristescu (deputat) sau Gabriel Zetea (deputat și vicepreședinte al partidului). Zetea a și arătat direcția clară a mizei atacurilor: lipsa banilor pentru profesori. „Colectarea defectuoasă a banilor la buget este una dintre cauzele pentru care azi avem profesori în stradă și unul dintre motivele pentru care nu au crescut și mai mult pensiile”, a explicat Zetea.

Demisii cerute

Liberalii au sărit în apărarea lui Heiuș, iar unii chiar au trecut la atac împotriva PSD-iștilor. „Demisia lui Lucian Heiuș a fost un gest de onoare pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent, ținut în funcție doar de decizia politică a PSD. Cu toate acestea, PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat”, a subliniat Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL. Critici au fost și din partea lui Rareș Bogdan, alt prim-vicepreședinte.

Un vicepreședinte al PNL, Florin Roman, a cerut demiterea a doi miniștri, Adrian Câciu și Marius Budăi, ministrul Muncii, responsabil de reforme importante precum legea pensiilor speciale, legea pensiilor publice și legea salarizării. Roman a subliniat că ministrul Finanțelor a supraestimat veniturile și a subevaluat cheltuielile bugetare.

În schimb, unul dintre finanțiștii partidului, Bogdan Huțucă (președinte al Comisiei de buget-finanțe din Cameră), a adus cifre. Potrivit lui Huțucă, în primele 5 luni din 2023, ANAF a încasat 148,02 miliarde de lei, cu 9,4 miliarde de lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent, după ce în 2022 avusese loc o altă creștere semnificativă (cu 58 de miliarde în plus față de 2021).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite