Odată cu demisia, Heiuș arată ce nu merge la ANAF: Direcția condusă de Mișa nu și-a îndeplinit sarcinile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu demisia, președintele ANAF Lucian Heiuș a prezentat și un tabel cu „nerealizările” instituției legate de colectare, evidențiind astfel și activitatea Direcției conduse de Ionuț Mișa, fost președinte al instituției pe vremea lui Eugen Orlando Teodorovici.

Ionuț Mișa, fost președinte ANAF FOTO gov.ro
Ionuț Mișa, fost președinte ANAF FOTO gov.ro

În materialul remis presei luni seară, Lucian Heiuș a arătat că în primele 5 luni din acest an diferența dintre sumele care trebuiau colectate și cele încasate efectiv este de aproape 9 miliarde de lei, din care cea mai mare parte (aproape 8,5 miliarde de lei) provine de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

Lucian Heiuş, deputat PNL, a fost numit la conducerea ANAF în luna mai a anului trecut în locul Mirelei Călugăreanu.

​​Fostul Ministru al Finanțelor în Guvernarea PSD - Ionuț Mișa, care a fost și președinte al ANAF, a fost numit spre finalul lui 2019 șef la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

Potrivit tabelului publicat luni seară de Lucian Heiuș, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili ar fi trebuit să colecteze în primele 5 luni suma de 78,24 de miliarde de lei, dar a reușit să încaseze doar 69,75 miliarde de lei, rezultând un deficit de colectare de 8,495 miliarde de lei.

image

Cert este că Lucian Heiuș a punctat luni seară faptul că în luna aprilie 2023 a trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

„Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale - reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe - în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei”, a spus el.

„Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum.

Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”, a încheiat Heiuș.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite