Fractură de logică: Coaliția dă cu o mână și ia cu zece

0
Publicat:

Coaliția vine cu prevederi legislative care ar viza sprijinirea mediului privat și a cetățenilor, în timp ce, pe de altă parte, tot Puterea taxează mult mai drastic aceleași sectoare ale economiei

Beneficiile nu se ridică la nivelul noilor taxe impuse FOTO Mediafax
Beneficiile nu se ridică la nivelul noilor taxe impuse FOTO Mediafax

Coaliția a adoptat, luni, la Camera Deputaților, în calitate de for decizional, Legea privind „reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare, precum şi a etichetării şi comercializării acestor produse pe teritoriul României“, cunoscută în spațiul public după numele inițial, adică legea care interzicea folosirea făinii de insecte în prepararea sau producerea produselor tradiționale, precum și reglementarea acceptării acesteia în alte produse, dar puse în rafturi separat față de celelalte.

Proiectul, parte a pachetului legislativ PSD de „patriotism economic“, are ca țintă principală ținerea la distanță a acestui tip de făină de produsele tradiționale. Scrie negru pe alb în expunerea de motive: „Totodată, reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/producerea produselor pe teritoriul României vizează protejarea produselor tradiționale românești“.

Însă în timp ce protejează printr-o asemenea măsură produsele românești, Coaliția a fost cea care a girat decizia Guvernului de a mări TVA-ul de la 5% la 9% în ceea ce privește produsele tradiționale sau eco, printr-o lege publicată în Monitorul Oficial pe 27 octombrie. E vorba de celebra lege pe care Guvernul Ciolacu și-a angajat răspunderea.

Nu e prima situație de fractură logică în ceea ce privește politicile Coaliției. Tot reprezentanții Puterii, cot la cot cu opoziția, au trecut în 2023 de Parlament un proiect de lege care urmărea să promoveze un stil de viață sănătos. Iar măsura prevăzută era posibilitatea deducerii fiscale, de către companii, a abonamentelor de sănătate pentru practicarea „sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic în limita a 400 de euro anual“. După ce au venit cu această măsură, tot prin ultima lege a austerității, Coaliția a mărit TVA-ul pentru sălile de sport și fitness de la 5% la 19%.

De altfel, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, sintetiza atitudinea Coaliției față de mediul privat: „Tocmai am dat câteva ciomege în cap companiilor private din România în ultimele luni și ne pregătim să mai dăm câteva în ianuarie, când vom resimți măsurile luate de noi“, sublinia liberalul într-un interviu pentru HotNews.

Nicio mișcare la ministere

În timp ce pe tema creșterii de taxe Coaliția e destul de activă, mult mai lent se mișcă Puterea în ceea ce privește reorganizările din ministere, precum și reducerea numărului secretarilor de stat. Deși are termen 31 decembrie pentru aplicarea acestei măsuri, de diminuare cu 25% a numărului de secretari și subsecretari de stat, niciun minister nu a venit în ședința a Executivului cu Hotărâri de Guvern privind reorganizarea. Practic, tema e aproape inexistentă.

Deocamdată, la nivelul liderilor Coaliției sunt doar declarații privind necesitatea unei politici mai responsabile. De exemplu, luni, în Camera Deputaților a fost discutat un proiect de lege privind desființarea Ministerului Familiei, care a intrat în plen cu raport negativ și cel mai probabil va avea astăzi un vot împotrivă. Liberalii au mai sugerat că în ultimele luni că ar trebui desființat acest minister, mai ales în luna iulie, când de la șefia instituției a fost îndepărtată Gabriela Firea, în contextul scandalului referitor la azilele groazei, însă apoi au renunțat la ofensiva pe acest subiect.

Etichetăm românește

Tot social-democrații au depus un proiect, pe care l-au și trecut pentru moment doar de Senat, prin „obligația operatorilor economici de a asigura informarea corectă, completă și precisă a consumatorilor cu privire la materiile prime produse exclusiv pe teritoriul României folosite la producerea/fabricarea și/sau comercializarea produselor“.

Și prin această inițiativă, aflată acum pentru avize și raport la comisiile din Camera Deputaților, este urmărită stimularea dezvoltării activității de producere sau fabricare, precum și de comercializare, a mărfurilor fabricate din materii prime produse exclusiv pe teritoriul României. Așa că fie că doresc sau nu un alt tip de amenajare la raft, operatorii economici trebuie să aplice însemnul reprezentat de drapelul național al României imediat lângă produsele autohtone. Ca să fie lucrurile și mai clare, nerespectarea prevederilor din proiectul de lege ar duce la amenzi între 1.000 de lei și 10.000 de lei pentru operatorii economici cu cifră anuală netă de până la 2 milioane euro, în timp ce, dacă depășesc această amendă, variază între 10.000 de lei 100.000 de lei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite