Dosarul Vaccinurilor: 10 neclarități. Cine profită?

0
0
Publicat:

Isteria vaccinurilor anti-Covid reîncepe odată cu rezultatele anchetei DNA, în care sunt acuzați doar politicieni din opoziție. AUR preia ostilitățile și îi etichetează drept criminali pe cei nominalizați de procurori.

Isteria vaccinurilor anti-Covid reîncepe în România după anunțarea unei anchete DNA
Isteria vaccinurilor anti-Covid reîncepe în România după anunțarea unei anchete DNA

O anchetă generală a început la nivelul întregii Uniuni Europene, după cum a anunțat încă de anul trecut chiar Codruța Kovesi. Nu e clar deocamdată în ce fel legăturile cu Bruxelles-ul au accentuat neregulile și dacă este vorba despre decizii politice greșite sau despre corupție. DNA inventariază un prejudiciu de peste 1 miliard de euro, dar în dosarele procurorilor anticorupție nu au apărut toți actorii implicați în gestionarea pandemiei autoone și nici marii profitori.

Ce nu e clar cu dosarul vaccinurilor și în reacțiile ulterioare

1) De ce sunt doar oameni din opoziție în această anchetă? E doar o întâmplare că celelalte personaje importante care s-au ocupat de pandemie nu au fost luate în colimator? E acuzat fostul premier liberal Florin Cîțu, plus doi foști miniștri ai Sănătății de la USR, Vlad Voiculescu și, după demiterea lui, Ioana Mihăilă (azi în REPER, formațiunea formată în jurul fostului premier Dacian Cioloș). Toți trei fac parte din zona de opoziție. Cîțu își critică fără perdea colegii de coaliție, în special pe cei din PNL, pentru măsurile anti-liberale adoptate de guvern, în vreme ce USR mizează pe Vlad Voiculescu să pună umărul la tractarea listei pentru europarlamentare. 

2) Strategia de vaccinare a fost aprobată în 2020, într-o ședință CSAT condusă de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului e cel care a negociat la Bruxelles inclusiv numărul de vaccinuri de care putea beneficia România: alocările de cantități pentru statele membre au fost stabilite în cadrul unui contract comun de achiziție al Comisiei Europene cu furnizorii, în principal pe criteriul populației. Totul avea loc într-o perioadă confuză, în care nu era clar cât va dura pandemia. E deci posibil ca în viitor să fie chemat și președintele să dea explicații? 

3) Ancheta DNA care se întinde pe aproape 30 de dosare favorizează cel mai mare partid din România, PSD, care în vremea pandemiei nu se afla la guvernare și care nu va rata ocazia să demonstreze că USR, singura formațiune politică neatinsă până acum de corupție, nu e mai presus de PSD.

4) USR, în loc să facă loc Justiției, așa relativă cum s-a dovedit a fi în România, răspunde după modelul PSD: nervos și făcând scut în jurul lui Vlad Voiculescu, suspectat de procurori. Cristian Ghinea, fost ministru în guvernarea Cîțu și creierul USR, s-a revoltat și a declarat că „Trăim un moment abject. Securiştii se răzbună.”

5) Spre deosebire de Cătălin Drulă, șeful USR și fost ministru în cabinetele din perioada pandemiei, sau de Cristian Ghinea, care au atacat DNA, Vlad Voiculescu, direct acuzat în dosar, aruncă în mod bărbătesc toată vina pe fostul premier Florin Cîțu: „Reamintesc că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță, care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu”, iar „deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de la acea vreme. Există înregistrări ale ședințelor de guvern și documente care probează că premierul și-a asumat aceste decizii”. Pe de altă parte, același Vlad Voiculescu a fost acuzat de legături cu Big Pharma prin intermediul unei rude.

6) Se bucură de ancheta DNA mai ales extremiștii de la AUR, care prin George Simion spun că „nu trebuie să avem milă față de acești criminali”, care ar fi instaurat „un regim de teroare medicală în România”.

Imagine din aprilie 2021, din timpul campaniei de vaccinare anti-COVID la București
Imagine din aprilie 2021, din timpul campaniei de vaccinare anti-COVID la București

7) PSD îi bate obrazul USR pentru că nu-i exclude pe foștii miniștri ajunși în dosare penale, așa cum cereau altor partide în situații similare.

8) DNA a transmis procurorului general referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de urmărire penală față de cele trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Nu rezultă deocamdată că vreunul dintre cei trei e acuzat de corupție. Pare să fie vorba mai ales despre decizii greșite, deși DNA nu s-a preocupat până acum de politicile defectuoase ale guvernelor.

9) Actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, mărturisește o situație chiar mai complicată decât cea surprinsă de procurorii anticorupție: un număr de 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost furnizate României din cele 80 de milioane comandate, pentru care a plătit 2,5 miliarde de lei. În total, s-au folosit 20 de milioane de doze. 10 milioane sunt vaccinuri care au fost distruse sau urmează să fie distruse, pentru că au expirat. Mai există încă în unităţile sanitare două milioane de doze care sunt în termen de valabilitate iar această cantitate se va completa cu încă 1,2 milioane de doze cu vaccinul în varianta cea mai nouă.

10) Informațiile furnizate de ministrul Rafila sunt diferite de cele ale DNA, care precizează că, deși dozele contractate în 2020 (peste 37 de milioane) ar fi fost suficiente pentru 23 de milioane de oameni, doi dintre cei trei politicieni suspecți ar fi plătit alte peste 52 de milioane de doze în valoare de peste 1 miliard de euro +TVA, care este prejudiciu la bugetul de stat.

Ancheta procurorilor anticorupție nu aduce acuzații de corupție și nici nu ține cont de faptul că, în plină pandemie, viitorul părea nebulos iar durata epidemiei era greu de măsurat, deci și numărul vaccinurilor de care ar fi fost nevoie. În același timp, sunt ocolite personaje centrale care s-au aflat în fruntea managementului imediat al pandemiei, cum ar fi Nicolae Ciucă, ministrul Apărării de atunci. Nicolae Ciucă  a mai fost protejat și altă dată de Marius Voineag, actualul procuror șef anticorupție, pe vremea când avea nevoie să fie ajutat cu ascunderea plagiatului.

Ancheta îi ocolește pe marii decidenți, dar va avea efecte în anul electoral care urmează: conspiraționismul primește vânt proaspăt în pânze, antivacciniștii vor spune că au avut dreptate, AUR, Șoșoacă și PSD vor profita din plin de pe urma acestui scandal iar USR își va dezamăgi încă o dată electoratul prin inadecvarea sa față de justiție.

Sabina Fati - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite