Florin Cîţu dă asigurări că pensiile şi salariile vor fi plătite la timp. Ce spune despre majorarea pensiilor cu peste 8%, cerută de PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Citu FOTO Inquam Photos / George Calin
Florin Citu FOTO Inquam Photos / George Calin

Premierul interimar ,Florin Cîţu a declarat că pensiile şi salariile se vor plăti la timp, chiar dacă încă nu avem un Guvern cu puteri depline. Afirmaţia premierului interimar vine în contextul în care vicepremierul Kelemen Hunor a avertizat că medicii riscă să nu îşi primească salariile, dacă liderii politici nu urgentează formarea Executivului.

„Nu este cazul, nu o să fie ca în 2018 când s-au plătit pensiile în primele zile din Ianuarie. Nu, se vor plăti la timp”, a răspuns premierul, fiind întrebat dacă este cazul ca românii să îşi facă probleme în ceea ce priveşte plata salariilor, după ce Kelemen Hunor a declarat că „sunt 74.000 de persoane care dacă nu se face rectificarea nu au cum să primească salariile”. 

„Aam plătit, ştiţi foarte bine, în vară erau centrele de vaccinare neplătite de câteva luni de zile. Plăţile sunt făcute la zi, nu cred că vor exista probleme cu plata salariilor. (...) Vreau să liniştesc pe toată lumea, am văzut şi eu informaţiile astea că nu o să ia lumea pensiile sau salariile. Nu se pune problema. Vor fi plătite pensiile şi salariile. Sunt metode pentru a acoperi, dacă e cazul, cheltuielile cu pensiile şi salariile”, a mai declarat premierul. 

Liderul UDMR a atras atenţia că liderii politici trebuie să urgenteze negocierile pentru formarea noului Guvern pentru plata salariilor medicilor. Vicepremierul interimar speră ca săptămâna viitoare să se încheie discuţiile cu privire la formarea unui nou Executiv. Declaraţiile liderului UDMR vin în contextul în care premierul interimar Florin Cîţu a declarat anterior că lucrurile nu ar trebui grăbite.

Despre majorarea pensiilor, peste pragul de 8%, cerută de PSD, Florin Cîţu a spus că trebuie văzut dacă acest lucru este sustenabil.

„Nu este vorba de ce trec eu sau ce vrea PNL. Este vorba despre ce este sustenabil în România. Noi am preluat guvernarea cu foarte multe dezechilibre. Le-am corectat şi am arătat că putem să guvernăm o economie şi să avem rezultate bune şi făcând lucrurile transparent predictibil. Acum, revenind la acel sistem de creşteri din pix sau de a lua decizii din pix, fără a ne gândi la sustenabilitatea sistemului de pensii, de salarii şi aşa mai departe. Totul este despre ce putem să facem ca să nu dezechilibrăm economia. Până la urmă, toţi vrem să creştem pensile cu 30, 40, 50%, dar dacă se poate”, a explicat premierul interimar.

Florin Cîţu a mai completat faptul că „există un calendar care este deja agreat cu Comisia Europeană de dinamică a creşterii pensiilor. Este în procedura de deficit excesiv, este agreat acest calendar. Dacă vreţi să deviem de la acel calendar, trebuie să ne gândim că trebuie să rămânem în acei parametrii ai deficitului. Deci, dacă vom merge cu o creştere într-o parte, trebuie să luăm din altă parte. Nu se poate altfel.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite