Financial Times: Victor Ponta cel „rece ca gheaţa” îi testează pe socialiştii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO: Mediafax
Premierul Victor Ponta FOTO: Mediafax

Plagiatul lui Victor Ponta din teza sa de doctorat revine în atenţia presei internaţionale, publicaţia „Financial Times” descriind reacţia fermă a premierului român faţă de acuzaţiile potrivit cărora a copiat o bună parte din lucrare drept un test pentru socialiştii europeni.

Şeful Executivului român, Victor Ponta, prin reacţia faţă de acuzaţiile de plagiat lansate la adresa sa, va reprezenta un test pentru socialiştii europeni, care sunt aşteptaţi luna viitoare la o conferinţă la Bucureşti, comentează Tom Gallagher de la „Financial Times”.

Gallagher, profesor de politică la Universitatea britanică Bradford, îşi începe textul printr-un comentariu al analizei FT intitulată „România, o încurcătură balcanică”, publicată în ediţia de luni de jurnalistul Neil Bucley.

În opinia profesorului de politică, analiza lui Bucley „atrage, pe bună dreptate, atenţia asupra crizelor personale cu care s-au confruntat vara aceasta doi dintre «oamenii mari»" din România, fostul premier Adrian Năstase şi Victor Ponta.

"Eu cred că felul în care au reacţionat (Năstase şi Ponta) arată de ce această criză nu se poate calma rapid", continuă Gallagher.

Năstase a făcut o treabă „de mântuială" încercând să se împuşte

Jurnalistul FT descrie tentativa de sinucidere a fostului premier drept o încercare „de mântuială” şi subliniază că Adrian Năstase „a considerat ruşinea suferită prea greu de suportat". 

Pe de altă parte, imediat după apariţia acuzaţiilor de plagiat înaintate de revista „Nature”, Victor Ponta „a insistat să participe la un summit european la Bruxelles, deşi poate că era conştient de costurile reputaţiei sale în ochii Germaniei, unde un preşedinte şi un ministru al Apărării au căzut în urma unor acuzaţii fără îndoială mai puţin serioase".

„Ţara arde", Ponta merge la Jocurile Olimpice

„Ponta cel rece ca gheaţa pare să se desfete cu orice îi impulsionează profilul", continuă profesorul britanic, reproşându-i prezenţa în două rânduri la Jocurile Olimpice de la Londra, în contextul în care „ţara sa suferă financiar din cauza crizei politice" care, în opinia sa, a fost alimentată de Guvernul său.

Ponta este acum un «cavaler alb» al celor din aşa-numita stângă din România, motivaţi să acumuleze putere şi să facă bani", continuă Gallagher.

Lideri socialişti europeni ca preşedintele francez François Hollande, liderul opoziţiei britanice Ed Miliband şi reprezentantul socialiştilor europeni Sigmar Gabriel „se vor amesteca printre aceşti campioni ai acumulării primitive" la conferinţa socialiştilor eurpeni organizată în septembrie la Bucureşti, adaugă Gallagher.

Va fi interesant de văzut dacă vreunul dintre ei se va scuza pentru neparticipare", conchide Tom Gallagher în scrisoarea sa, intitulată „Ponta cel rece ca gheaţa îi testează pe socialiştii europeni".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite