Deutsche Welle: România s-a făcut scrum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu (stânga), premierul Victor Ponta (dreapta) i-a îndepărtat de la şefia Senatului şi a Camerei Deputaţilor pe Vasile Blaga şi pe Roberta Anastase       FOTO: Mediafax
Înainte de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu (stânga), premierul Victor Ponta (dreapta) i-a îndepărtat de la şefia Senatului şi a Camerei Deputaţilor pe Vasile Blaga şi pe Roberta Anastase       FOTO: Mediafax

România este în mijlocul unei lupte pentru putere politică asezonată cu certuri la nivel înalt ce par fără sfârşit. Mizele sunt ridicate şi, mai mult, Curtea Constituţională a acestei ţări balcanice a cerut ajutorul Uniunii Europene, scrie „Deutsche Welle” (DW).

Săptămâni întregi, Guvernul condus de prim-ministrul Victor Ponta a încercat să-l suspende pe Traian Băsescu, prin diverse metode, printre care se numără şi încălcarea legii şi a deciziilor Curţii Constituţionale. Eforturile Guvernului au fost descrise ca „o revoltă a hoţilor” de către HotNews. Falsificarea numărului votanţilor eligibili şi frauda electorală s-au adăugat la lista nedreptăţilor, atrage atenţia publicaţia nemţească.

Pe 10 august,Justiţia a făcut publice transcrierile interceptărilor telefonice ale miniştrilor şi ale oficialilor români. Apelurile telefonice demonstrau cum Guvernul lui Ponta plănuia să falsifice listele electorale. Zeci de mii de oameni ar fi trebuit declaraţi morţi şi românii stabiliţi peste hotare ar fi trebuit să fie scoşi de pe liste. 

Nu s-au înregistrat destui votanţi

Datele modificate ţinteau invalidarea retroactivă a referendumului pentru demiterea preşedintelui din 29 iulie. Nu a fost atinsă prezenţa la vot de 50% plus unu. Din cei aproape 46% care au votat, 80 de procente au fost în favoarea destituirii preşedintelui de centru-dreapta, relatează DW.

Lupta pentru putere dintre guvern şi şeful statului a băgat România în cea mai gravă criză politică din ultimele două decenii. Fostul ministru al Justiţiei, în prezent membru al parlamentului european, Monica Macovei, descrie cabinetul lui Victor Ponta ca fiind „un guvern ilegal care a marginalizat România în Uniunea Europeană”.

În prezent, Curtea Constituţională trebuie să decidă asupra validităţii votului. Şeful Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, s-a întors către Comisia Europeană şi către Consiliul Europei şi a cerut ajutor pentru a-i fi protejată independenţa din cauza presiunii politice la care a fost supus de către guvernul Ponta. Într-o scrisoare oficială către UE, Zegrean a dezvăluit faptul că judecătorii Curţii au fost ameninţaţi.

Asedierea statului de drept

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, şi comisarul european pentru justiţie şi drepturi fundamentale, Viviane Reding, şi-au exprimat suportul pentru Curte, specificând într-o scrisoare adresată Comisiei Europene că „vor asigura respectul pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar din România”.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, l-a acuzat pe Zegrean de distrugerea reputaţiei statului prin plângerea adresată UE.

Agitaţia creată din cauza Curţii Constituţionale ilustrează că „statul de drept din România nu este chiar dezvoltat” şi că „un atac asupra celor câteva domenii ale statului care încă funcţionează” este pe cale să aibă loc, potrivit declaraţiilor lui Péter Eckstein-Kovács, un cunoscut avocat pentru drepturile omului şi lider al minorităţii maghiare din România.

Elita politică „nu este interesată de valorile UE”

Prim-ministrul socialist Victor Ponta a încercat să-şi arate înfrângerea în lupta cu preşedintele Băsescu. Totuşi, acest punct de vedere nu este împărtăşit de cei din partidul lui.

Observatorii cred că Ponta nu are o putere foarte mare în Partidul Social Democrat pe care îl conduce şi că „greii” regionali ai partidului, cei care controlează şi economiile regiunilor din care sunt, au cea mai mare influenţă asupra soartei sale politice. Ca lucrurile să fie şi mai rele, premierul primeşte numeroase critici pentru că şi-ar fi plagiat porţiuni din teza sa de doctorat.

Laura Ştefan, avocat român şi membru al comisiei de analiză a UE, ce revizuieşte regulat progresul înregistrat de ţară, este convinsă că „nu se respectă nicio lege” şi că „o mare parte din elita politică nu este interesată de valorile promovate de UE şi că ar prefera ca România să iasă din Uniune”.

Tot ce am construit cu sudoare în ultimii douăzeci de ani pentru o societate civilă este acum distrus în doar câteva zile”, adaugă Laura Ştefan, citată de „Deutsche Welle”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri