EXCLUSIV Prima reacţie a lui Dacian Cioloş, după ce PNL a anunţat că îl propune premier. Merge în campanie alături de liberali?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş a comentat, pentru „Adevărul“, decizia votată în unanimitate de PNL de a-l desemna premier după alegerile parlamentare din decembrie. Deşi a acceptat să fie candidatul PNL pentru un nou mandat în fruntea Executivului, Cioloş spune că nu se va amesteca în campania electorală a liberalilor. „Atât timp cât nu sunt candidat la alegeri, nu cred că o implicare în campanie ar fi un lucru bun“, spune Cioloş.

Întrebat cum comentează faptul că PNL l-a desemnat, chiar în unanimitate, candidat la poziţia de premier, Dacian Cioloş a răspuns: „Am avut azi o discuţie foarte bună cu preşedintele PNL Alina Gorghiu în care m-a informat despre intenţia aceasta şi am spus că da, în măsura în care, în urma rezultatelor alegerilor parlamentare, va exista o bază pentru o astfel de colaborare, sunt deschis acestei propuneri. Dincolo de discuţia despre cine va fi viitorul premier, am spus că ceea ce mi se pare cel mai important este ca principiile şi valorile Platformei România 100 să fie preluate şi integrate de formaţiunile politice care o susţin. Ştiu că şi persoanele sunt importante, dar în cazul de faţă aş prefera ca discuţia şi asumarea politică să se concentreze pe principii şi valori care să stea la baza unui program de guvernare, mai mult decât pe persoane“.

Dacian Cioloş a salutat decizia PNL de a veni cu oameni noi la scrutinul din decembrie. 

„La întâlnirea de azi, am trecut în revistă principiile Platformei România 100, portofoliul de proiecte pe care l-am propus, precum şi principalele elemente ale programului de guvernare propus de PNL. Există o convergenţă de idei pe mai multe teme şi există proiecte pe care putem construi împreună. Dincolo de principii, resursa umană este pentru mine foarte importantă. Este foarte important cum punem aceste principii în practică, cu ce oameni, cu ce abordare. Din acest punct de vedere, tin foarte mult la criteriile de integritate, cinste şi profesionalism. De aceea, foarte importantă azi a fost discuţia pe care am avut-o cu delegaţia PNL despre aceste aspecte. Faptul că PNL şi-a asumat un set de criterii de integritate, faptul că, din cate am înţeles, mai bine de jumătate dintre candidaţii propuşi de PNL sunt oameni noi în politică sau n-au mai fost parlamentari şi ar urma să arate că se poate face politică cu oameni noi, mi se pare o bază bună de pornire. Pentru mine, aceste criterii sunt foarte importante şi sunt cu atât mai importante în relaţia cu partidele care susţin Platforma România 100“, a răspuns Cioloş la o solicitare „Adevărul“.   

„Singura mea implicare va fi pentru promovarea Platformei România 100“

Deşi acceptă susţinerea PNL, Dacian Cioloş refuză să se implice în campania electorală alături de liberali. „Partidele îşi vor face propriile campanii, pe baza programelor de guvernare pe care le propun. Atât timp cât nu sunt candidat la alegeri, nu cred că o implicare în campanie ar fi un lucru bun. Singura mea implicare va fi pentru promovarea Platformei România 100 care reprezintă, în mare parte, inclusiv prin portofoliul de proiecte pe care îl conţine, o sinteză a ceea ce am făcut noi în acest an. Asta nu însemnă că sunt pregătit să fac un pas politic într-o parte sau alta. Platforma România 100 propune un set de principii şi de valori în care eu cred şi după care m-am ghidat în acest an de guvernare. O guvernare cinstită, deschisă, aproape de oameni, se poate face numai cu sprijinul unei majorităţi parlamentare formată din oameni integri, responsabili, fără probleme în justiţie“, a răspuns Dacian Cioloş, întrebat dacă va participa la mitingul de susţinere anunţat de liberali în data de 6 noiembrie. 

Dacian Cioloş a vorbit şi despre „Platforma România 100“, care  a strâns aproape 50.000 de semnături de susţinere într-o săptămână. „Odată cu Platforma România 100 am dorit să lansez o dezbatere despre valori în actul de guvernare. Nu am intenţionat să propun un program de guvernare, ci un set de principii. Sigur, unii pot considera că sunt principii generale, la care poate adera oricine. Eu însă propun ca aceste principii sa nu rămână la nivel de adeziune, ci ele chiar sa stea la baza unor decizii politice. Pentru mine, faptul că aproape cincizeci de mii de oameni şi-au exprimat susţinerea pentru platformă, arată că era nevoie de o astfel de dezbatere şi le mulţumesc pentru sprijin. Cred că foarte mulţi dintre noi am ajuns la un nivel de aşteptare ridicat de la clasa politică şi cred că începem să înţelegem tot mai limpede ce vrem de la o guvernare corectă“, a încheiat Cioloş. 

 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite