„Epopeea“ listei PNL pentru euroalegeri. Cum au ajuns liberalii să amâne la nesfârşit desemnarea candidaţilor şi să depindă de Rareş Bogdan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban, preşedintele PNL, alături de doi dintre oamenii cu greutate din PNL. FOTO Mediafax
Ludovic Orban, preşedintele PNL, alături de doi dintre oamenii cu greutate din PNL. FOTO Mediafax

Lista PNL pentru europarlamentare va fi anunţată după jumătatea lunii martie, cu toate că liderii liberali au promis cu mai multe ocazii că electoratul va cunoaşte candidaţii din timp. De asemenea, surse politice din conducerea formaţiunii susţin că încă sunt emoţii în ceea ce priveşte decizia finală a lui Rareş Bogdan de a deschide lista PNL.

Primele discuţii din PNL privind europarlamentarele din această primăvară au început pe 30 iulie 2018, zi în care Biroul Executiv al formaţiunii a stabilit criteriile privind depunea candidaturilor şi modul cum va avea loc alcătuirea listei. 

În toamnă ar fi trebui să aibă loc primele discuţii despre candidaturi. Însă liberalii au început să amâne discutarea candidaturilor, motivul fiind terminarea unui sondaj cu mai multe zeci de mii de respondenţi. La începutul anului, Ludovic Orban a anunţat că până pe 15 februarie e finalizată lista. De asemenea, această promisiune a fost făcută şi secretarului general al PPE, la sfârşitul lunii ianuarie, când Antonio Lopez a venit la Bucureşti. 

 Au apărut şi problemele privind candidaturile eligibile, însă cea mai importantă a fost găsirea unui candidat care să tragă lista în sus. În primul rând, cu toate că unii liberali au vorbit despre punerea lui Crin Antonescu pe primul loc, până la urmă s-a renunţaţ la idee, în condiţiile în care fostul preşedinte al PNL amintea de perioada în care liberalii formaseră cu PSD Uniunea Social-Liberală. Apoi, s-a ajuns la varianta Rareş Bogdan, realizator de emisiuni politice la Realitatea TV. Potrivit unor surse din formaţiune, există 90%-95% şanse ca Rareş Bogdan să deschidă lista, cu toate că acesta a declarat că pe 21 martie anunţă dacă intră în PNL sau nu. Motivul punerii lui Bogdan cap de listă: are o intenţie de vot de peste 30% în sondaje. Realizatorul TV ar urma să meargă pe lista PNL doar dacă are acceptul televiziunii, deoarece acesta vrea să fie în continuare prezent la Realitatea TV, ca invitat permanent în mai multe zile ale săptămânii. 

În condiţiile discuţiilor cu Rareş Bogdan, liberalii au amânat desemnarea candidaţilor la jumătatea lui februarie, surse din partid precizând pentru „Adevărul“ că lista va fi gata după întâlnirea cu liderii PPE de la Bucureşti, din 16 martie. Aşadar, liberalii vor depune lista pe ultima sută de metri, primii clasaţi fiind mare măsură ştiuţi, cu toate că pot să apară suprize. 

Pe de altă parte unii liberali sunt nemulţumiţi că deşi PNL e un partid mare, ei nu pot aduce în faţă un candidat cu vechime în partid care să îi reprezinte. „Din câţi oameni avem în partid chiar nu se găsea unul care să merite să fie deschidere de listă. Avem foşti preşedinţi, foşti miniştri. Cred că se găsea unul care să dea mai multă încredere cel puţin oamenilor de partid, pentru că la europarlamentarele astea ne bazăm mai ales pe modul cum se mobilizează primarii, consilierii şi membrii de partid“, a declarat unul dintre liderii PNL pentru „Adevărul“.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite