Emil Boc: Pensiile pe caz de boală vor fi reanalizate în trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Cazurile de pensionări pe caz de boală vor fi reanalizate timp de trei ani, iar cei depistaţi că primesc pensii de invaliditate ilegal vor trebui să-şi găsească serviciu din nou, a declarat, miercuri, prim-ministrul Emil Boc.

Premierul a explicat, la postul public de televiziune, principalele prevederi ale proiectului Legii pensiilor, care urmează să fie trimis de Guvern Parlamentului, pentru adoptare.

"Timp de trei ani, se vor face reanalizări ale dosarelor care au stat la baza pensiei de invaliditate şi acolo unde se confirmă, foarte bine, ceilalţi sunt invitaţi să muncească până la împlinirea vârstei de pensionare. (...) Cei care, pe uşa din dos, beneficiază de această pensie de invaliditate şi - spuneau mulţi oameni că pe aceştia îi găseşti prin cârciumile de la sate, de la oraşe - cred că acolo trebuie să intervenim", a spus Boc.

El a menţionat că, în urma reanalizării pensiilor pe caz de boală, aceste venituri vor creşte pentru cei care îndeplinesc condiţiile de a le primi.

"Vrem să corectăm abuzurile şi să găsim soluţii financiare pentru cei care cu adevărat sunt în situaţia pensiilor de invaliditate. Oameni bolnavi, care au nevoie de intervenţia statului, trebuie să beneficieze de o pensie mai mare pentru a face faţă greutăţilor", a spus premerul.

În perioada 2001-2009, volumul pensiile de invaliditate a crescut cu 50%, de la 600.000 la 900.000, a precizat şeful Executivului.

Referitor la vârsta de pensionare, Boc a explicat că aceasta va creşte până la 65 de ani, şi pentru bărbaţi, şi pentru femei, începând cu anul 2030, în condiţiile în care - a susţinut premeirul - şi speranţa de viaţă se va mări.

"Astăzi, femeile, în medie trăiesc 18 ani după ce ajung la vârsta de pensionare, iar bărbaţii 12 ani. Asta e soarta noastră, a bărbaţilor, trăim mai puţin decât femeile, după vârsta de pensionare. Din 2030, femeile vor trăi 20 de ani după pensionare, iar bărbaţii 16 an"', a susţinut prim-ministrul Emil Boc.

Prin noul proiect de lege privind sistemul public de pensii, pensiile speciale vor fi recalculate, 15% dintre acestea urmând să fie diminuate.

Potrivit estimărilor Guvernului, astfel se va realiza o economie de 500-800 de milioane de euro pe an, la bugetul de stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite