Emil Boc, noi critici la adresa Guvernului: Experţii în sănătate trăiesc cu capul în nori. Acum am ajuns cu cuţitul la os

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca. FOTO Arhivă personală / Facebook Emil Boc
Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca. FOTO Arhivă personală / Facebook Emil Boc

Emil Boc, primarul Clujului, a venit cu noi critici la adresa modului în care se calculează incidenta cazurilor de coronavirus, una care ţine municipiul Cluj-Napoca în scenariul roşu, adică cu restaurantele, cafenelele, instituţiile de cultură închise, iar majoritatea elevilor sunt obligaţi să facă cursurile online.

„Pur şi simplu incorectitudinea criteriilor de la nivel naţional omoară economia Clujului. Acum o spun cu responsabilitate maximă. Am atras atenţia de atâtea ori, dar din nefericire nimic nu se întâmplă. Acum am ajuns cu cuţitul la os. Pur şi simplu sectoare importante ale economiei clujene sunt puse la pământ datorită faptului că nu se ponderează rata de incidenţă cu numărul de teste. Încă o dată şi a suta mia oară spun că nu e tot una să calculezi o rată de incidenţă la 2.000 de teste, sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alţii.  De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta şi a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la şcoală, sunt din ani terminali şi e destinul lor în joc, pentru că din nou aceste criterii nu ponderează cu numărul de teste. Corect ar fi să se calculeze rata de incidenţă din numărul de teste care se fac. Acum am ajuns victima propriului succes, prin faptul că la Cluj sunt oameni mai bine înstăriţi financiar şi merg şi îşi fac teste. Eu am fost susţinătorul testării. Testarea şi respectarea regulilor sunt soluţia ideală de a ieşi din această pandemie, dar, să aplici mecanic nişte indici fără să ţii cont că în unele părţi se testează, mai puţin mi se pare greşit”, a declarat Emil Boc, la Napoca FM, potrivit Transilvania Reporter.

Liderul liberal a explicat faptul că locuitorii din Cluj Napoca au ajuns să fie defavorizaţi pentru faptul că se testează masiv. „Probabil că la Bucureşti sunt şase sectoare şi o singură entitate, probabil că acolo numărul de teste se raportează la populaţia Bucureştiului, scapă de această problemă. Ei adună toate testele din cele şase sectoare, care de fapt sunt şase judeţe, iar noi testăm cât testează Bucureştiul, iar ei sunt şase judeţe, iar noi unul singur. Decizia o iau experţii din sănătate, dar aceştia nu trebuie să trăiască cu capul în nori. Cum e posibil să se aplice aceeaşi unitate de măsură, dacă se fac testări diferite, de zece ori mai mare? E evident că dacă ai mai multe teste şi procentul de bolnavi e mai mare, fir-ar să fie în lumea asta că nu e teoria lui Pitagora. Sper ca aceşti experţi să pondereze în şedinţele viitoare şi să ia deciziile adecvate”, a mai declarat edilul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite