Elena Udrea: „Dacă PNL intră în opoziţie, atunci el ar putea să fie şi principalul partid de dreapta şi principalul partid de opoziţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, în Vizită la „Adevărul“. FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea, în Vizită la „Adevărul“. FOTO Marian Iliescu

Deputatul pariază în PDL pe generaţia Băsescu care a trecut prin multe bătălii şi crede despre sine că este mai capabilă decât Vasile Blaga să se lupte cu cu Victor Ponta şi Crin Antonescu. Elena Udrea povesteşte din culisele căderii guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi cum a fost luată decizia că ea să candideze din partea grupului care doreşte schimbarea leadershipului PDL.

Să ne imaginăm că USL se va rupe. Dacă aţi fi liderul PDL, cu care dintre cele două părţi aţi putea colabora?  

PNL are din păcate un lider cu care PDL nu poate să poarte un dialog,  un lider care continuă cu un mesaj antieuropean, un mesaj împotriva României prin felul în care încearcă să exacerbeze naţionalismul. PDL se defineşte ca partid de centru-dreapta. Dacă ne dorim alianţă politică, ea se poate realiza cu partide care ţin de acest spectru politic. Dacă vrei să negociezi cu PNL, înseamnă că trebuie să negociezi cu Crin Antonescu şi cu cei care îl susţin, or, PDL nu este dispus să facă asta. Nu este dispus să cedeze deloc din statutul de partid european pe care îl are pentru a negocia cu un PNL condus de Crin Antonescu. Dacă USL se va rupe - şi părerea mea este că se va rupe, pentru că PSD nu va susţine  la preşedinţie un candidat de la alt partid -, PDL va trebui să ia o decizie cum se raportează la PNL. Şi ăsta este un motiv pentru care candidez acum, pentru strategia de alianţe.  Nu vrea cu PNL? Este pregătit să joace rolul de opoziţie în continuare faţă de PSD de unul singur? În PDL nu se discută despre asta.

Elena Udrea: „Când s-a ales ca Guvernul Boc să demisioneze părerea mea este că a fost foarte târziu“

Există riscul ca PDL să devină o remorcă a PNL?

În niciun caz nu trebuie să se întâmple, dar există. Degeaba spunem noi că suntem cei mai buni şi că facem opoziţie, dacă percepţia este că până şi PPDD face o opoziţie mai puternică decât noi. Riscul este ca în lipsa unei schimbări în PDL, dacă PNL intră în opoziţie, atunci el să fie şi principalul partid de dreapta şi principalul partid de opoziţie. Următorul an şi jumătate este foarte important şi nu trebuie să-l pierdem.

Excludeţi varianta ca PDL să susţină tacit un guvern PSD, UDMR, minorităţi?

Exclud, PDL are nevoie să-şi definească identitatea, nu poate să facă jocul acesta de culise. Dimpotrivă, aş poziţiona PDL ca fiind principalul adversar al stângii reprezentate de PSD. Dar nu exclud un pact al întregii clase politice pe proiecte de interes naţional, cum ar fi reforma constituţională, legea reorganizării administrativ-teritoriale.

Am pus costurile crizei economice pe umerii unei singure categorii: bugetarii şi, cumva, pensionarii“

Credeţi că, în clipa de faţă, Traian Băsescu este o problemă pentru PDL?

Constatam ieri că Victor Ponta nu are nicio problemă să spună: „Am învăţat politică de la Adrian Năstase“. În schimb, noi, PDL, care am cunoscut maximul de succes politic datorită celui care a creat PDL-ul modern, Traian Băsescu, cădem în capcana unei mode, pe care au lansat-o tocmai adversarii lui Traian Băsescu, de a ne dezice de preşedinte. Când Guvernul a trebuit să ia măsuri dure, care au afectat buzunarele oamenilor, Traian Băsescu şi le-a asumat. Lucru pe care l-au speculat adversarii săi politici şi l-au demonizat. Dar nu numai adversarii, şi-mi critic aici colegii  care şi-au însuşit aceste atacuri şi, mai mult, le-au diseminat. Nu poţi tu, în interiorul PDL, să spui despre propriul partid, despre propriul guvern, nu poţi să spui aceleaşi lucruri pe care le susţin Voiculescu, Antonescu şi toţi adversarii tăi politici. N-au sprijinit Guvernul nici în timpul guvernării, dar au beneficiat de avantaje, şi, în acelaşi timp, au preluat atacurile asupra preşedintelui ţării şi spun să ne distanţăm. Nu cred că este folositor partidului să meargă pe distanţarea faţă de preşedinte. Dacă atunci când am ajuns să guvernăm, ne-a avantajat susţinerea preşedintelui, cred că este lipsit de onestitate să ne deranjeze acum că pe această asumare a politicilor de austeritate partidul a scăzut.  Cine ne-a oprit când am ajuns la guvernare să fim atât de puternici, atât de buni încât să nu depindem de imaginea preşedintelui? Adică ne foloseam de imaginea preşedintelui, în mod pragmatic, obţineam guvernarea, după care, tot în mod pragmatic, ne construiam propria strategie, propriul drum, preşedintele nu avea decât să scadă în preferinţe şi noi rămâneam acolo. Dar mai mult, ce ne opreşte astăzi pe noi, ca partid politic, să ne construim propriul drum independent de imaginea preşedintelui şi să începem să creştem?

Traian Băsescu nu a făcut nicio greşeală?

Cea mai mare greşeală tactică din punctul meu de vedere a fost asumarea comunicării de către preşedinte a măsurilor de austeritate.

Aţi discutat cu dl preşedinte Traian Băsescu despre candidatura dvs.?

Am discutat de principiu despre nevoia de schimbare a PDL, la nivelul conducerii PDL. Au fost multe discuţii cu colegii care susţin că e nevoie de o schimbare, colegi despre care nu vreau să vorbesc acum, şi în urma acestor discuţii, am convenit să candidez eu. Dar înainte să spun presei sau altcuiva, mi-am sunat colegii, l-am sunat pe domnul Vasile Blaga, iar după ce mi-am anunţat oficial candidatura am sunat şi la cabinetul domnului preşedinte.

Şi cum a reacţionat?

Asta nu pot eu să spun.

Dar aţi avut o conversaţie sau v-a închis telefonul?

Da, am avut o discuţie. O să vedem mai multe când va declara dânsul.

Domnul Traian Băsescu spunea că modelul său politic este Margaret Thatcher şi pe Ronald Reagan. Cei doi au fost promotorii unui model ultraliberal de dezvoltare economică şi socială.  Credeţi că statul ar trebui să rămână cu un rol mic sau ar trebi regândit?

Intervenţia minimală a statului în economie este criticată şi pare a fi falimentară, câtă vreme băncile, care au generat criza economică, aşteaptă intervenţia statului pentru a se reechilibra. În România vorbim de doctrine, dar nici măcar oamenii înscrişi în partid nu se raportează la ele. Ele sunt scrise în diverse moţiuni, dar nu reprezintă nimic, apoi, în acţiunea partidului. Criza a schimbat mult abordarea celor care se consideră atât de dreapta, cât şi de stânga, faţă de rolul statului. Este evident că trebuie susţinută libera iniţiativă, trebuie încurajaţi cei care doresc să stea pe propriile picioare, fără să depindă de stat. Statul poate să le ofere sprijin, şi noi asta am făcut la guvernare, prin programele adresate tinerilor. Pe de altă parte, se vede nevoia de rol social al statului. Există un segment important care nu poate reuşi dacă nu este ajutat, iar aici cred că statul trebuie să aibă politici de ajutorare a celora care, în mod real, nu pot supravieţui.  Faptul că foarte puţini au câştigat foarte mult, şi foarte mulţi trăiesc sub nivelul de subzistenţă, arată că statul trebuie să aibă pârghii prin care să intervină şi să asigure acest echilibru social.

Eu mai cred că ar trebui să întărim rolul Bisericii. Acum există criticile legate de banii care se acordă bisericilor. Eu nu sunt pentru a construi mai multe biserici, sunt pentru implicarea socială Bisericii.  Biserica ar trebui să fie, mai degrabă decât statul, cea care să acorde sprijin în comunitate celor nevoiaşi şi să încurajeze solidaritatea. Susţin măsurile pe care Guvernul Boc le-a luat, dar a fost o greşeală că nu am revenit la timp asupra acestor măsuri. Am pus costurile crizei economice pe umerii unei singure categorii: bugetarii şi, cumva, pensionarii.

Asta a fost o greşeală?

A fost o greşeală că nu am revenit asupra măsurilor pe care le-am luat în timp rezonabil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite