Elena Udrea a fost aleasă preşedintele PMP şi a anunţat candidatul partidului la preşedinţie: Cristian Diaconescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Udrea a fost aleasă astăzi preşedinte al PMP cu o largă majoritate. Fostul ministru al Dezvoltării a primit 742 de voturi favorabile din 950 posbile şi l-a învins clar pe contracandidatul său, Daniel Funeriu, care a strâns numai 209 voturi. Imediat, Elena Udrea a anunţat candidatul PMP la alegerile prezidenţiale: Cristian Diaconescu.

UPDATE Elena Udrea: Mi-am dorit să conduc acest proiect. În ce priveşte candidatura lui Cristian Dumitrescu, a existat o discuţie cu  preşedintele Traian Băsescu. Doar nu credeţi că mi-a venit pe loc ideea. Propun să mergem cu un candidat în turul I şi să- susţinem pe cel mai bun în turul II.

UPDATE Udrea: Primul anunţ pe care îl fac în calitate de preşedinte al PMP: Candidatul partidului la prezidenţiale va fi Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu: "Este onoare pe care mi-o faceţi, accept candidatura cu sprijinul şi cu munca tuturor. Respectul pentru ţară, pentru demnitate, lege şi ordine pentru toată lumea, egalitatea de şanse, drepturile fiecăruia de a fi liber în ţara lui reprezintă liniile solemne faţă de care mă angajez în faţa dumneavoastră. Orice preşedinte al României trebuie să se gândească la întregirea neamului românesc. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!

UPDATE Elena Udrea a fost aleasă în funcţia de preşedinte al PMP.  Udrea: Vă mulţumesc pentru încredre. Este o responsabilitate uriaşă pe care simt că o am. Am mai multe emoţii decât înainte. Sunteţi cei mai buni.Vă promit că vom schimba România în bine. Vă promit că vom conta la alegerile prezidenţiale. Vă promit că vom fi primul partid la alegerile din 2016.

Cei nouă vicepreşedinţi aleşi sunt: Ştefan Vlaston, Marin Anton, Nicolae Ivăşchescu, Florin Staicu, Gabriel Berca, Florin Secară, Petru Movilă,  Eugen Tomac şi Cristian Preda. Cristian Perescu este secretarul general al partidului.

Daniel Funeriu: Vă mulţumesc pentru voturile pe care mi le-aţi acordat. Începând de astăzi avem un singur obiectiv: Preşedinţia României în noiembrie 2014.

UPDATE Cei 1.000 de delegaţi votează, apoi îşi fac poze cu Elena Udrea, cu Cristian Diaconescu şi cu Daniel Funeriu.

UPDATE: În cursa pentru şefia partidului au mai rămas doi candidaţi: Elena Udrea şi Daniel Funeriu.

UPDATE Adrian Papahagi revine la microfon: Am spus că mă retrag decă vine un candidat mai bun ca mine: a venit. Vă rog să daţi voturile mele lui Daniel Funeriu.

UPDATE Elena Udrea: Când l-am pupat pe Eugen Tomac, acum, ca să-l felicit, v-am pupat pe toţi. Mie nu mi se rupe de partid. Mie îmi pasă de partid. Nu poţi să ceri unui partid care are un an de viaţă să aibă structuri în teritoriu la fel cum au partidele mari. La Bucureşti, a învins PDL. În Basarabia, PMP a învins. Chiar dacă astăyi nu sunt în blugi, o să mă iertaţi. Dar putem fi un partid al oamenilor fără ipocrizie, care spun ce gândesc şi fac ce spun. Azi, PMP este un partid care a confirmat, avem propriul nostru electorat şi propria noastră identitate. Unii fug azi mâncând pământul şi vând identitatea PDL. Trebuie să-l susţinem pe cel mai bun candidat de centru-dreapta la prezidenţiale, dar nu trebuie să ne aplecăm către cei care ne cântă la ureche despre alianţe. Cred că putem deveni cel mai important partid al dreptei. Astăzi se termină perioada romantică a partidului. La toamnă, trebuie să fim pregătiţi pentru alegerile prezidenţiale şi, de ce nu, să dăm viitorul preşedinte al României. Pentru asta, avem nevoie de principii, avem nevoie de valori.Trebuie să susţinem meritocraţia. Şi trebuie să-i mulţumim preşedintelui României Traian Băsescu. Astăzi avem nevoie să alegem o conducere puternică şi trebuie să rămânem o echipă puternică. Ne trebuie un om care să continue efortul făcut de Eugen Tomac. Este nevoie de un lider curajos, de un lider cu energie, de un om care să-şi dedice fiecare ceas acestui partid, de un om care să aibă experienţă în lupta politică. E nevoie de un om care să adune oameni în jurul lui. Candidez pentru proiectul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu. Sunt de 10 ani în politică şi am rezistat. Am crezut în proiect şi am învăţat două lucruri: că nu trebuie să te pui cu presa şi că toate se plătesc. Politica este despre voturi. Votaţi pentru un proiect început de preşedintele Traian Băsescu. Veniţi alături de mine să ridicăm România.

UPDATE Gelu Vişan: Cred cu toată forţa în proiectul Mişcarea Populară, cred cu toată tăria în PMP, altfel n-aş fi aici.PMP este un altfel de partid. Am renunţat să mai fac politică în momentul în care am văzut că PDL se distanţează de Traian Băsescu. Nu am vrut să fim nepărat membri fondatori, dar trebuie să ştim cu toţii un picuţ din istoria acestui partid.Partidul altfel sunteţi dvs, suntem noi toţi, dar mai ales România. Noi trebuie să-i reprezentăm pe oamenii care stau acasă.

UPDATE Adrian Papahagi: Partidul a fost lansat în ziua de Buna Vestire. Fie ca vestea să rămână bună! Eu nu sunt în blugi, nu prea port blugi, astăzi sper să nu mă excludeţi. Dar nu cred că în asta stă esenţa prezenţei noastre de spirit. Pentru mine, politica este vocaţie şi slujire. Nu fiţi căcăcioşi! Asta i-a spus tatăl lui Steinhardt înaninte de a merge la închisoare. Noi nu suntem căcăcioşi, noi suntem curajoşi! Fiţi ca Băsescu, că tot l-am invocat aici ca pe sfintele moaşte. Dacă aveţi ceva de spus, spuneţi! Dacă aveţi ceva de făcut, faceţi! Sunt aici pentru ţară, pentru un ideal. Nu pentru partid. Mi se rupe de partid! Vai de partidul care n-are profesori şi intelectuali. La capitolul acesta noi stăm foarte bine. Am strigat destul, acum ne putem relaxa!

UPDATE Daniel Funeriu, candidat la Preşedinţia PMP: Moderatorul m-a comasat cu Papahagi. Misiunea noastră este să continuăm ce a început Traian Băsescu: reforma statului, să continuăm integrarea euro-atlantică şi proiectul unionist cu Republica Moldova. În toţi ani petrecuţi cu Traian Băsescu, el ne-a învăţat că istoria competiţiei electorale nu este scrisă încă. Ieşim dintr-o competiţie electorală, în care a trebuit să răspundem la întrebări dure. Am adus laserul în România, la Măgurele, un proiect de 500 de milioane de eruo. Mulţi mi-au recomandat să nu spun la partid despre laser. Vă spun eu ce e un laser: ceva care merge drept înainte şi trece prin orice. Aşa trebuie să fie şi PMP: Laser, frate! Vreau să fim partidul altfel.

UPDATE Marian Preda, preşedintele Fudaţiei Mişcarea Populară: Mi se pare că a trecut mult de când proiectul s-a lansat. Este foarte important să ştii care sunt rădăcinile. Preşedintele Traian Băsescu este principalul garant al statului de drept. Vreau să o felicit pe Elena Băsescu, care şi-a sacrificat interesul personal pentru interesul echipei. Sunt oameni care vor veni acum dinspre PSD, PNL şi PDL, iar partidul trebuie să aibă filtre ca să-i respingă, pentru că altfel vom fi la fel ca ei. Partidele îşi schimbă acum numele pentru a scăpa de datoriile către electorat, ca o firmă care intră în insolvenţă. PNL şi PDL s-au logodit pentru a face o mare forţă de dreapta. Eu nu mă bucur, pentru că România nu are nevoie de un partid care să unească vechii lideri de partide de dreapta, ci are nevoie de unirea electoratelor de dreapta. Electoratul de dreapta nu mai are nevoie de aceeaşi lideri scorojiţi, ci de ceva nou. Credeţi că se vor reprezi oamenii să-i voteze pe Vasile Blaga şi pe Ludovic Orban?PMP este ultima încercare de a reforma din inetrior clasa politică. Ce nu se schimbă prin reformă, se schimbă prin revoluţie. Eu nu m-am înscris încă în partid, pentru că vreau să mă asigur că PMP nu se va transforma într-un UNPR al dreptei.

UPDATE: Congresul PMP a început cu intonarea imnului de stat.

Eugen Tomac: O zi importantă astăzi în viaţa partidului nostru, pentru că acest proiect este cel mai curajos proiect politic pe care l-a avut România în ultimii 25 de ani. Un proiect susţinut în mod deschis de cel care ne este reper în activitatea de zi cu zi: preşedintele Traian Băsescu. Noi credem în proiectele promovate de Traian Băsescu, pentru că vrem binele României. Forţa noastră stă în fiecare dintre noi. PMP vrea să aibă un rol de partid jucător pe scena politică. Am reuşit să ne validăm ca partid trimiţând doi europarlamentari la Bruxelles: Cristian Preda şi Siegfried Mureşan. PMP este un partid de dreapta, curajos, care este singurul partener al preşedintelui Traian Băsescu. Am obţinut un scor bun la europarlamentare, în comparaţie cu alte partide. PMP este singurul partid care şi-a asumat reîntregirea naţională. Nu avem dreptul să rămânem aşa cum au decis doi criminali: Hitler şi Stalin.

UPDATE: Înainte de începerea Congresului, Adrian Rădulescu s-a retras din cursa pentru funcţia de preşedinte şi o va susţine pe Elena Udrea.

Până acum partidul a fost condus de Eugen Tomac din postura de preşedinte interimar. Congresul PMP va alege prin vot direct preşedintele partidului, vicepreşedinţii, secretarul general,  secretarii generali adjuncţi şi secretarii executivi ai partidului.

Congresul va începe la ora 11.00 cu prezentarea bilanţului partidului de la înfiinţare până în prezent, apoi va lua cuvântul preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda. Totodată, pe ordinea de zi, se află şi modificarea statutului PMP. După toate acestea se va trece la alegerea membrilor Consiliului Executiv Naţional.

Pentru funcţia de preşedinte al PMP s-au înscris şase candidaţi, dintre care unul a fost respins pentru că nu a avut dosarul complet. Acesta este Dănuţ Pop, fost preşedinte al Partidului Ecologist Român. Aşadar, cei cinci candidaţi care se vor lupta pentru voturile partidului sunt: foştii consileri prezidenţiali, Adrian Rădulescu şi Daniel Funeriu, Elena Udrea, Adrian Papahagi, membru fondator, şi Gelu Vişan, fost deputat din partea PDL.

După rezultatul slab de la alegerile europarlamentare, liderii PMP, în frunte cu Elena Udrea, nu au mai ieşit în spaţiul public, ci s-au rezumat numai la câteva postări pe Facebook. Şi preşedintele Traian Băsescu, un susţinător declarat al PMP, a evitat apariţiile publice de la alegeri. Prins la aeroport, înainte de a pleca la Bruxelles, jurnaliştii au reuşit să scoată de la Băsescu doar: „Nu a fost un scor entuzismant, dar a fost un scor bun“.

Rezultatul nemulţumitor de la alegeri a atras şi revolta unor membri cu greutate din PMP la adresa actualei conduceri. Adrian Papahagi,  fostul consilier prezidenţial Daniel Funeriu, dar şi fostul ministru Theodor Baconschi, care nu a reuşit să intre în Parlamentul European, au lăsat să se înţeleagă că Elena Udrea trebuie debarcată de la vârful partidului după rezultatele din 25 mai.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite