Duşa, despre cererea lui Tokes: „Nu este corect ca oficialii maghiari să vină în România să vorbească aberaţii“

0
0
Ministrul Apărării, Mircea Duşa FOTO Arhiva Adevărul
Ministrul Apărării, Mircea Duşa FOTO Arhiva Adevărul

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat joi că europarlamentarul Laszlo Tokes, care a cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, are o „retorică retrogradă“, precizând că nu este corect „ca oficialii maghiari să vină în România să vorbească aberaţii“.

„Tokes are o retorică retrogradă. Afirmaţii de acest gen auzeam doar acum o sută de ani“, a declarat Duşa.

Întrebat de ce niciun ministru nu a avut vreo reacţie la cererea lui Tokes, Duşa a răspuns că acest rol îi va reveni cetăţeanului din judeţul Harghita.

„Reacţia o să fie a cetăţeanului din judeţul Harghita. Ministrul Apărării este un ministru NATO. În primul rând este deranjant faptul că în această tabără de vară de la Tuşnad, care se organizază în fiecare an, se abordează mereu aceleaşi subiecte privind autonomia, tratatul de la Trianon, şi nu este corect ca oficialii maghiari să vină în România să vorbească tot felul de aberaţii“, a adăugat Mircea Duşa.

Duşa a atras atenţia şi asupra faptului că democraţia nu înseamnă doar libertate, ci şi respectarea legilor din România.

„Se mai vorbea tot la tabăra de la Tuşnad că noi ar trebui să fim în protectorat. Păi aceste afirmaţii cred că erau valabile pe timpul Imperiului Austro-Ungar. În secolul XXI, când vorbim de Uniunea Europeană, de cetăţeni europeni, nu cred că este normal să venim cu astfel de retorici. La fel, atunci când ni se spune că minorităţile trebuie să trăiască în democraţie, da, să trăiască în democraţie, să li se asigure drepturile aşa cum sunt exemplar asigurate în România de către constituţie şi cred că democraţie înseamnă şi libertate, dar, în acelaşi timp, şi respectarea legilor româneşti“, a mai spus Duşa.

În urmă cu mai puţin de o săptămână, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tuşnad, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională“, astfel încât să ofere „protectorat“ Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud“.

Premierul Victor Ponta a afirmat marţi că declaraţiile europarlamentarului Laszlo Tokes privind „protectoratul“ Transilvaniei ar trebui sacţionate şi de Traian Băsescu dacă România ar fi avut un preşedinte. Ponta a catalogat afirmaţiile lui Tokes insultătoare şi împotriva legii.

„Regret faptul că nu avem un preşedinte al României care să îşi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi să ia poziţie atunci când este atacată integritatea teritorială şi independenţa statului român. Vă rog să o faceţi dumneavoastră, preşedintele ţării are alte ocupaţii în această perioadă! Vă rog să luaţi poziţie oficială, să informaţi instituţiile europene atunci când europarlamentari sau oficiali ai altui stat fac declaraţii şi propun lucruri împotriva intereselor noastre naţionale şi europene. Repet, dacă aveam un preşedinte, asta trebuia să facă preşedintele, dar neavând preşedinte al României, vă rog să îl supliniţi dumneavoastră“, a spus Ponta ministrului de Externe, marţi, în cadrul şedinţei de Guvern.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri