Dragnea a prezentat bilanţul guvernării Ponta în absenţa lui Ponta. „N-am fost invitat. A fost decizia conducerii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va prezenta, astază, un bilanţ al guvernării PSD, dar fără a-l avea alături pe şeful Executivului PSD, Victor Ponta. Liviu Dragnea va fi însoţit de Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe în Guvernul Ponta.

UPDATE Victor Ponta, la Parlament: „Nu mă apuc să comentez noul Executiv. Are sprijin masiv. O să vedem după aceea. Nu cred că au nevoie de sprijinul meu. Nu o să votez mâine Guvernul pentru că nu e bine pentru PSD. Am înţeles deciyia PSD şi e în regulă. Cred în continuare că România, din punct de vedere economic şi social, este în cea mai bună situaţie din ultimii ani. Lucrurile merg bine. Guvernul este al domnului Iohannis. 

Am stat cu familia. Am fost plecat din ţară. Nu am fost invitat la CEX. Nu pot să comentez. Nu mă apuc să critic deciyia conducerii PSD. Nefiind invitat la nimic, nu pot să cometez. E decizia conducerii. Pe PSD nu o să mă supăr niciodată.

Deşi nu am fost invitat, s-a vorbit de bine despre guvernare. Domnul Dragnea nu m-a invitat la cafea. Eu sunt  un om civilizat. Mă duc unde sunt invitat. Parte politică nu e treaba mea“

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD: România s-a împrumutat mai puţin în exterior pentru că economia a mers bine. PIB-ul a crescut 133 de miliarde de de euro la 158 de miliarde de euro. Guvernul a avut grijă să reduă din taxe. De asemenea, a reîntregit salariile şi pensiile după ce anterior oamenii suferiseră o mare nedreptate. Sper că Guvernul Cioloş vor continua aceste politici de bunăstare şi dezvoltare pe care noi le-am avut (...)Eu sper că se va ţine cont de faptul foarte mulţi oameni de afaceri şi-au făcut deja bugetele companiilor şi au ţinut cont de TVA-ul la 20%, de exemplu. 

Salariul minim a crescut de la 700 în 2012 la 1050 de lei în 2015. De asemenea, sper că vom respecta promisiunea că salariul va creşte la 1200. Salariul a crescut în mediul bugetar (n.r. - învăţământ şi Sănătate cu 25%. 

Puterea de cumpărare a românului a crescut. TVA-ul a fost scăzut la alimente, iar din 2016 va fi redus întreg TVA-ul la 20%. Alocaţiile pentru copii au crescut. A fost un amendament PNL pe care şi PSD-ul l-a votat.

Cel mai mare regret îl reprezintă proiectele de întârziere în infrastructură. Totuşi au fost derulate procedurile pentru o serie de proiecte: Câmpia Turzii –Târgu-Mureş.

Guvernele Ponta au plătit peste 9 miliarde din datoriile externe. Guvernul Ungureanu a lăsat un depozit de sub 4 miliarde, iar rezervele sunt astăzi de 6 miliarde. Aş vrea să le mulţumesc miniştrilor, parlamentarilor, primarilor, care sunt parte din acest succes. Vreasu să mulţumesc partenerilor din alianţă, colegilor noştri din UNPR şi ALDE.

Din punctul meu de vedere, Victor Ponta este cel mai bun premier pe care l-a avut România. Cred că ar fi fost un premier foarte bun şi nu ar fi trebuit să plece. Crec că nu ar fi trebuit să dmeisioneze Victor Ponta. Este primul caz în istorie în care premierul unui Guvern foarte bun pleacă din fruntea Guvernului, nu printr-o moţiune de cenzură, ci din alte motive.

Despre decizia lui Ponta de a demisiona

M-a căutat. A venit la mine acasă. Mi-a spus că a vorbit cu domnul Gabriel Oprea şi că îşi va depune mandatul, nedorind să mai amâne această discuţie. Nu ştiu ce a vorbit cu domnul Gabriel Oprea.

Dimineaţa, la ora 9.00, am fost sunat. M-a rugat să avem o discuţie. La 9 jumate a fost la mine şi am plecat. Eu la Parlament, el, la Guvern. El a spus că ar fi bine să anunţ eu înainte. Ştiu că a fost o situaţie atipică. Nu am vrut să iau momentul nimănui. A fost o discuţie de 15 – 20 de mimute. În loc să demisioneze Piedone, a demisionat Victor Ponta.

Despre intenţia Guvernului Cioloş de a modifica legislaţia electorală

Nu am discutat asta. Eu sunt curios dacă acest Guvern are acest obiectiv cum îl poate duce la îndeplinire. Sunt foarte curios dacă va modifica prin OUG. În Parlament nu ştiu cum o va face.

Despre schimbarea propunerii ministrului Sănătăţii

Aseară, după ce am terminat conferinţa de presă, l-am sunat  pe Dacian Cioloş şi i-am spus că PSD nu poate lua în calcul votul de învestire a Guvernului. Era ceva de neacceptat. Nu cred că un domn la 27 de ani, care nu avea nici rezidenţiatul luat, ar fi putut gestiona acest sistem foarte important. Şi tinerii au cerut un sistem de sănătate mai bun. Fiecare se machiază şi de rujează cum crede de cuviinţă, dar când vrea să fie într-o funcţie publică nu se poate. 

Înainte să înceapă audierile noilor miniştri propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş, Liviu Dragnea, preşedintele PSD va prezenta rezultatele guvernării PSD. Premierul Victor Ponta nu va fi prezent la bilanţul Guvernului pe care l-a condus. De la demisia sa din fruntea Guvernului, Victor Ponta nu a mai răspuns la telefon niciunui lider PSD. Eugen Teodorovici, ministru de Finanţe în Guvenrul Ponta, va fi alături de Liviu Dragnea la prezentarea bilanţului. 

Liviu Dragnea a amânat de două ori până acum acest moment. Prezentarea blanţului trebuia să aibă loc aseară, însă Liviu Dragnea i-a invitat pe parlamentarii PSD la un restaurant pentru a sărbători succesul negocierilor cu Dacian Cioloş. 


Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN), for care îi cuprinde ş pe baronii locali, a decis, cu largă majoritate de voturi, să susţină în Parlament Guvernul Cioloş. „CExN recomanda grupurilor parlamentare ale PSD, în condiţiile în care miniştri desemnaţi vor avea mâine o prestaţie bună în faţa comisiilor de specialitate, să voteze pentru acest Guvern“, a anunţat Liviu Dragnea, preşedintele PSD, la finalul şedinţei PSD.


Deciza a fost votată cu o majoritate covârşitoare: 68 de voturi pentru, două abţineri şi un singur vot împotrivă.Singurul care s-a opus a fost Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, iar vicepreşedinţii Ecaterina Andronescu şi Victor Negrescu s-au abţinut.

Principalul motiv pentru care PSD a hotărât să dea un vot pozitiv Cabinetului Dacian Cioloş a fost prezenţa lui Vasile Dâncu, un apropiat al lui Liviu Dragnea, printre miniştri propuşi. Vasile Dâncu va ocupa simultan scaunul de ministru al Dezvoltării Regionale şi cel de vicepremier, exact posturile deţinute de Liviu Dragnea în Guvernul Ponta. Ministerul Dezvoltării era folosit de către Liviu Dragnea pentru a direcţiona bani către aleşii lo

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite